Задава се втори бум в жилищното строителство

Ниските цени и леко повишеното търсене на апартаменти ще стимулира строителството на жилища, прогнозират брокери от агенциите за недвижими имоти.

Според Тихомир Цаков от „Аристо” изграждането на жилища ще се активизира, защото хората се убеждават, че цените не може вечно да падат. „Засега интересът е най-голям към най-евтините и най-малките жилища”, смята той. „До края на годината може да се очаква минимално повишаване на активността на пазара и цените, защото

качествените оферти свършват”

смята брокерът.

„Най-активен до края на годината годината ще бъде пазарът в София, в който очакваме обемът на продажбите да продължи да нараства при стабилни цени”, прогнозира Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. „Другият важен сегмент от пазара ще продължават да бъдат морските ваканционни имоти и в някаква степен можем да очакваме увеличение на интереса и към зимните курорти от страна на български купувачи”, смята тя.

„В момента повече се търсят жилища в сгради, завършени в последните години и отговарящи на всички изисквания за по-висок енергиен клас”, смята Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „Продължава да има известен дефицит на хубави имоти в големите градове. Очаквам обаче до края на следващата година той да бъде преодолян, защото тогава ще бъдат завършени много нови апартаменти, чието строителство вече е започнало. Предприемачите предпочитат

да градят главно по-малки

кооперации

на добри места”

добавя той.

Според него в сегмента на старите жилища, строени преди 1990 г., до края на годината се очаква застоят на цените да продължи. През 2015 г. обаче може при тях да се очаква дори леко покачване. „Сега се търсят най-много двустайни апартаменти до 40 000 – 45 000 евро, както и тристайни, но до 80 – 90 кв. м на цена до 50 000 – 60 000 евро”, пояснява Атанасов.

Шефът на агенция „Форос” Добромир Ганев смята, че до края на годината ще има по-малко сделки със земеделски имоти. „Жилищният пазар ще е жив в големите градове и много слаб в малките населени места”, прогнозира още той.

„В момента купуват главно хората, работили по-дълго време извън страната, имащи планове след време да се върнат”, пояснява брокерът. По думите му не бива да забравяме, че пазарът ни е в по-добро състояние, отколкото преди 4 години, а и цените вече са много ниски. „В момента

се повишава

доходността

от инвестиция

в жилище

у нас”, казва той.

„По цени в сегмента от 40 страни в Европа сме 2 места преди последното, но по доходност сме в средата.

Това кара хората да се замислят за инвестиция в жилище. Допреди 2 – 3 години никой сериозно не планираше да купува, за да дава под наем”, казва Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *