Законопроект ще ограничи засаждането на нови лозя

Да се ограничи засаждането на нови лозя, предвижда нов законопроект за виното и спиртните напитки. Той бе публикуван вчера за обществено обсъждане, а мнения могат да се дават до 23 март.

С него се въвежда европейския регламент, според който не се позволява увеличаването на лозовите насаждения с повече от 1% в сравнение със засадените с лозя площи към 31 юли на предходната година. Целта е да се запазят качеството и авторитетът на вината, произведени в Европейския съюз. Новите правила ще важат до 2030 година, гласят мотивите към закона. Според вносителите приемането на новия проект се налага, защото има разминаване между правилата на Европейския съюз и действащия сега у нас закон. Те се дължали на неточно цитиране на разпоредби от законодателството на ЕС.

Предвидени са сериозни санкции за нарушения при производството и продажбата на спиртни напитки. За продажба на наливни спиртни напитки например ще се налагат глоби в размер от 3000 до 30 000 лева. Същото ще важи и за бутилирането и продажбата на спиртни напитки в пластмасови бутилки. Законопроектът дава и определение на 5 вида оцет – винен, плодов, алкохолен, балсамов и ароматизиран. Санкциите за нарушения при производството на оцет са в размер от 1000 до 5000 лева за физически лица и до 10 000 за юридически лица, информира segabg.com.

Петте географски лозарски района остават същите, определени от Закона за виното и спиртните напитки от 2016 г. Те са северният „Дунавска равнина“, източният „Черноморски“, подбалканският „Розова долина“, южният „Тракийска низина“ и югозападният „Долината на Струма“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *