Застраховаме се за 25 стотинки срещу опасност в планината

Застраховката за планинарство, каране на сноуборд или ски по маркираните ски писти в курортите ни излиза по четвърт лев дневно за година при 3000 евро покритие.

Ските – най-добрият зимен спорт

В случай че предпочитаме екстремните преживявания, полицата ще ни струва двойно по-скъпо на дневна база, сочи справка на вестник „Монитор“ в онлайн платформите на застрахователните дружества, информира profit.bg.

Според една от офертите в мрежата застраховка може да бъде сключена за 3, 7, 14 дни или цяла година, като цените варират от 0.25 лева до 4 лева дневно, в зависимост от избрания период. В покритието й влизат разходи за евакуация, медицински или спасителни услуги, трайна загуба на работоспособност над 10% и смърт.

Ако обаче сте от туристите – любители на адреналина, тази полица няма да ви бъде от полза, тъй като не включва колоезденето в планината, ски и сноуборд спускания по необработени писти, скално катерене и алпинизъм, а също и различни състезания, като специализираната такава за екстремни спортове.

Макар туристите у нас често да пропускат да сключат една от тези полици, преди да се отправят на разходка по заснежените върхове, то планинската застраховка, всъщност, е добре позната, за разлика от тази за почивка на територията на страната.

Иновативният продукт е валиден за широк кръг от дейности, сред които планински излет, почивка на море, посещение в СПА и уелнес центрове, риболов или посещение на исторически забележителности. От дружеството подчертават, че полицата важи дори и в случаите, когато нямаме предварителна резервация в хотел или не сме си закупили туристически пакет.

Покритията й пък включват болнично лечение, разходи за медикаменти в размер до 100 лева, издирване, спасяване и транспортиране на болния, а също и разходи за стоматологично лечение до 150 лева. Цената за една година варира от 0.08 лева до 0.41 лева на дневна база.

Научи се да караш ски“ стигна до 30 000 деца - Още спорт - Зимни спортове - Gong.bg

Припомняме, че според статистиката на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст през 2021 г. се е наблюдавал ръст на инцидентите в планината. До 2 декември акциите „на високо” достигат 143, което е с 29 повече спрямо предходната година. По време на тях е оказана помощ на 166 души, 10 от които са починали.

Въпреки ръста на инцидентите, на годишна база пострадалите туристи, всъщност, са с 1000 по-малко от тези през 2020 г. Според спасителните екипи това се дължи на факта, че COVID-19 принуди много любители на пистите и разходките в планината да си останат у дома.

Последният подобен случай датира от малко преди коледно-новогодишните празници. Тогава на спешния телефон 112 е получен сигнал за турист в неизвестност на Витоша. Благодарение на усърдното близо 15-часово издирване от страна на планинските спасители и помощта на мобилните оператори за локализирането на пострадалия, мъжът е открит жив.

Състоянието му обаче е сериозно – хипотермия, силни измръзвания по крайниците и откритите части на тялото. Припомняме, че трудът на планинския спасител не се заплаща и пострадалите в планината сами следва да поемат разходите по спасителните акции, ако нямат застраховка.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *