Земеделските производители с безакцизно гориво и следващата година

До края на деня министърът на финансите Симеон Дянков ще подпише нотификация за ползване на безакцизно гориво за земеделските производители през следващата година. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. След като бъде подписан от финансовия министър документът ще бъде изпратен за одобрение в Брюксел.
Земеделският министър участва в съвместна среща по-рано днес заедно с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Земеделските стопани настояваха през следващата година да не плащат акциз на горивото и данък печалба за евросубсидиите.
Найденов подчерта, че право на гориво за стопанската си дейност ще получат само фермерите, които са „на светло“.
Следващата сряда ще бъде обсъден и текстът за промяна на Закона за акцизите заедно с председателите на комисията по бюджет и финанси и земеделската комисия в Народното събрание – Менда Стоянова и Десислава Танева. Освен с искания за безакцизно гориво зърнопроизводителите плашеха с протести и ако не се премахне данък печалба върху евросубсидиите им. Найденов обясни, че по този въприс е приет компромисен вариант.
Министър Найденов съобщи, че приходите от земеделието в БВП е скочил сериозно. Министърът подчерта, че на земеделието се дължи положителното външнотърговско салдо

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *