„Олимпик“ дължи 9 350 000 лв. на 197 551 българи за прекратена „Гражданска отговорност“

„Олимпик“и по-точно българският клон на застрахователната компания, дължи 9 350 000 лева на 197 551 българи за прекратени предсрочно полици по „Гражданска отговорност“, съобщи на извънредна пресконференция днес Ралица Агайн, заместник председател на Комисията за финансов надзор. Срокът на полиците на фалиралата кипърска компания изтичат днес в полунощ. Размерът на сключените полици е за близо 40 млн.лева, но много от тях на разсрочен план, затова загубите на шофьорите ще са по-малки. КФН е уведомена от Кипърския надзорен орган за проблемите на „Олимпик“ на 10 май и оттогава на фирмата е забранено да продава нови застраховки.
Едноличен собственик на застрахователната компания е испанецът Диего Гонзалес Алонсо, съобщи Ралица Агайн. По думите й той по никакъв друг начин не е свързан с България и с нашия регион, макар че „Олимпик“ е оперирала само в Кипър и в България.
Ралица Агайн обеща КФН да обяви какво трябва да правят хората с прекратени полици, за да си търсят парите от компанията. По думите й това ще стане, сред като съдът в Кипър се произнесе по ликвидацията на фирмата и бъде назначен постоянен ликвидатор. Ралица Агайн каза, че хората ще си търсят сумите от Кипърския гаранционен фонд на застрахователите, но се проверява, дали и с какви суми, „Олимпик“ е участвала в нашия Гаранционен фонд.
Агайн съобщи, че от понеделник до днес над 57 000 души застраховани в „Олимпик“ са си купили полица „Гражданска отговорност“ от друга компания. Застрахователните посредници ще работят тези дни с удължено работно време, за да успеят да се справят с повишеното търсене. В близките дни КАТ няма да глобява шофьорите с невалидна полица на „Олимпик“, съобщи още тя.
Повишаването на цените на застраховката в последно време е свързана с недостиг на премии и съответно на пари за изплащане на обезщетенията, посочи Агайн. Повишението е във връзка с едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд отпреди няколко седмици, което разшири значително кръга на лицата, които имат право да получат обезщетение при смърт. Досега обезщетения имаха право да получават само най-близките – съпруг, деца, докато от сега нататък, обезщетения могат да получават братя и сестри, баби и дядовци, лели и чичовци, както и други емоционално свързани с починалия лица. Безспорно това ще се отрази на цената на застраховката и всеки застраховател трябва да направи свой собствен разчет за това с колко допълнително ще му се увеличат разходите при изплащане на обезщетение, посочи тя. По думите й застрахователите трябва да осигурят допълнително най-малко 200 милиона лева, но много по-вероятно около 800 млн.лева за допълнителни обезщетения.

 

Ели ЯНЕВА

One thought on “„Олимпик“ дължи 9 350 000 лв. на 197 551 българи за прекратена „Гражданска отговорност“

  • 21.08.2018 в 19:06
    Permalink

    Всички внасяли във фонда,а парите ги няма?ДС крадци!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *