Златото навлиза в силен период

Златото навлиза в сезонен силен период. Това заяви пред CNBC президентът и основател на Newton Advisors Марк Нютън.

Благородният метал леко поевтиня , след като постигна третата си поредна седмична печалба. Цените на златото са нараснали с близо 2% през последните три седмици, като в понеделник се движат на ниво от около 1 800 долара.

 

Снимка: iStock

„Обикновено ценовите дъна през юни или юли след това рязко се придвижват до началото на есента. Въпреки че по-високите лихвени проценти и по-силният долар биха могли да ограничат печалбите на златото, движение над 1 855 долара би подхранило още един потенциален ръст“, каза Нютон, информира infostock.bg.

„Ако цените паднат под 1750 г. всъщност бихме могли да се върнем в края на юли близо до мартските минимуми. Това би трябвало да е отличен момент за закупуване на злато”, добави Нютон.

„Докладът на Комисията за търговия със стокови фючърси за ангажименти за злато също все още не е достигнал крайности, което показва, че инвеститорите все още могат да получат шанс за покупка. Сезонността трябва да ни послужи като попътен вятър през следващите месеци“, посочи Нютон.

Няма да повярвате какво се случва с пазара на злато в света

Той предложи да се инвестира в базираните в злато борсови фондове като SPDR Gold Trust (GLD), iShares Gold Trust (IAU) или VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX).

Междувременно друг пазарен анализатор не е толкова оптимистично настроен относно перспективите пред златото.

„Рано е да се каже, че растежът и инфлацията ще се върнат на нивата преди пандемията. Смятаме, че те ще се установят в диапазон от над 2% ръст, над 2% инфлация“, каза Стив Чиавароне, портфейлен мениджър, стратег на акционерния капитал и вицепрезидент във Federated Hermes.

„Това поражда тенденция да култивира интерес към по-ориентираните към стойността инвестиции за сметка на сигурните активи като златото“, каза Чиавароне.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *