Златото поевтиня, доларът и акциите поскъпват

Златото поевтиня във вторник, след като проруските сепаратисти предадоха на международните органи черната кутия от сваления над Украйна самолет и останките на жертвите, което доведе до намаляване на напрежението.

Доларът поскъпна редом с акциите, което се отрази негативно върху привлекателността на златото и останалите безопасни активи, подобно на дългосрочните правителствени облигации на САЩ, след като данни показаха лек ръст на инфлацията в страната, коментира bnr.bg.

Спот цените на метала изгубиха 0,4% до 1307.71 долара за тройунция. Най- търгувания фючърсен контракт, този с доставка през август, поевтиня с 0,6% до 1306.30 долара за тройунция.
Златото нарасна с почти 1,4% в четвъртък, което бе най- големия му ръст за последния месец, след като инвеститорите потърсиха метала като хедж срещу загубите на долара и акциите, след като полета на Малайзия Еърлайнс бе свален над бунтовническата зона в Украйна.

След няколко напрегнати дни, сепаратистки лидер от Украйна предаде черната кутия на самолета на малайзийските експерти, докато в същото време влак с останките на много от 298 жертви на инцидента пристигна на правителствена територия.

Търговци заявиха, че цените на златото са паднали също и заради това, че инвеститорите са продължили да прибират печалбите си от края на миналата седмица, след шест поредни седмици на ръст. Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света спаднаха с 1.8 тона до 803.34 тона в понеделник.

Но въпреки факта, че напрежението около ситуацията в Украйна се охлади, геополитическите проблеми вероятно ще продължат да държат цените на златото близо до нивото от 1300 долара за тройунция, споделиха анализатори.
Фактор, който може да заработи против слабото търсене от страна на производителите на бижута и другите физически потребители, добавиха търговци. Местните цени на Shanghai Gold Exchange бяха в съответствие с тези в Лондон, което е признак на приглушено търсене.
Сред останалите благородни метали паладият изгуби 0,2% до 872.25 долара, платината остана без промяна на 1481.75, а среброто поскъпна с 0,1% до 20.92 долара за тройунция.

Азиатските акции поскъпнаха след като бягството от риска намаля

Азиатските акции поскъпват днес, след като избягването на риска, предизвикано от скорошните геополитически напрежения, продължи да спада, докато австралийският долар поскъпна благодарение на по- добрите от очакваното данни за инфлацията.

Насилието в Газа продължи, но надеждите за намаляване на напрежението около Украйна нараснаха, след като про- руските бунтовници предадоха черната кутия и останките на жертвите от сваления самолет на малайзийските авиолинии на международните органи.

Широкият индекс на MSCIза азиатско- тихоокеанския регион, без Япония, нарасна с 0,7%, подкрепен от достигнатия през нощта от S&P 500 нов връх, след като рисковите пазари изместиха вниманието си към положителните данни за корпоративните печалби и икономиката.

За сравнение Никей остана без особена промяна, след като пазарите в Токио избраха да запазят фокуса си върху напрежението в Газа и Близкия Изток.

Доларът поскъпна след като възвръщаемостите на облигациите останаха стабилни

Доларът поскъпна във вторник, след като възвръщаемостта на американските правителствени облигации останаха стабилни благодарение на виждането, че най- голямата икономика в света се разширява достатъчно, за да накара ФЕД да увеличи лихвените проценти следващата година, въпреки данните, показващи леко покачване на цените на вътрешния пазар през юни.

Еврото падна до 8- месечно дъно спрямо долара, пробивайки под ключовата подкрепа на 1.35, най- вече поради очакването, че ЕЦБ ще предприеме нови мерки, за да стимулира крехката икономика на еврозоната. Еврото също така достигна 5- и половина месечно дъно спрямо японската йена.

Йената и швейцарският франк пък върнаха част от печалбите си спрямо долара, след като търговците се насочиха към фондовите пазари и по- рисковите активи. Загубите на двете валути, обаче, останаха лимитирани благодарение на продължаващото насилие в Украйна и Близкия Изток, заявиха анализатори.

Възвръщаемостта по еталонните 10- годишни правителствени облигации остана без съществена промяна на 2,469%, след като правителството на САЩ докладва, че вътрешната инфлация е нараснала с 0,3% през юни, което бе в съответствие с прогнозите на анализаторите, но основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и горивата, нарасна с едва 0,1%, което бе на половина по- малко от предвижданията.

По-слабото от очакваното четене на основната инфлация, обаче, не бе достатъчно да промени пазарните нагласи, че ФЕД ще продължи да се движи бавно към прекратяването на програмата си за изкупуване на облигации през октомври и увеличаването на лихвените проценти през втората половина на 2015.

Еврото изгуби 0,4% спрямо долара до 1.3465, след като достигна дъно за сесията на 1.3460, което е и най- слабото представяне на валутата от 21 ноември до сега. Спрямо йената, еврото се разменяше на загуба от 0,37% за 136.64 йени, като преди това достигна дъно за сесията на 136.58, ниво, последно видяно на 5 февруари.

Йената и швейцарският франк, които бяха купувани от търговците поради нарастващата геополитическа несигурност, поевтиняха спрямо долара, тъй като безпокойството на инвеститорите около сраженията в Украйна и Газа се поотпусна.
Зелените пари поскъпнаха с 0,06% до 101.48 йени и с 0,5% до 0.9022 франка.

Сред валутите на останалите развити пазари, австралийският долар поскъпна, след като председателят на централната банка на страната, Глен Стивънс, заяви, че е доволен от настоящото ниво на лихвените проценти и не направи опит да обезцени валутата с думи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *