Златото поевтиня за трета поредна сесия

Ценният метал бе подложен на натиск, след като данните от САЩ показаха, че  цените на еднофамилните жилищата са нараснали през януари с най-бърз темп за последните шест години, а поръчките на стоки за дълготрайна употреба също са се повишили през февруари. Спот цената на златото в края на деня бе 1600 долара за тройунция, което бе спад от 4 долара за деня. По време на сесията цената на златото достигна дъно от 1594,43 долара за тройунция. Обемът на търговия бе около 65% над среднодневния оборот за последните шест месеца, като това се дължи на повишената пазарна волатилност породена от притесненията около еврозоната. Въпреки спада на цената на златото през последните дни, ценният метал е на път да завърши месеца с покачване от 1%, което ще е първото му месечно покачване от октомври досега.
Продължаващите парични стимули от страна на Федералния резерв на САЩ и дълговата криза в европа засилват ролята на златото на сигурно убежище. Консултантската фирма CPM Grouр публикува във вторник прогнозите си за цената на златото до края на годината, като прогнозите остават мечи. Причина за тези прогнози са подобряването на икономическите перспективи на САЩ и възможен край на програмата за купуване на облигации от страна на Федералния резерв. В последните месеци основна подкрепа на златото бяха новините, че Русия и някои от централните банки на развиващите се икономики увеличават резервите си в злато, подчертавайки апетита на централните банки за злато.
Американският суров петрол се повиши за трета поредна сесия във вторник, след като положителните икономически данни от САЩ наделяха над страховете свързани с дълговата криза в Кипър. Цената на американския суров петрол в края на деня бе 96,64 долара за барел, което бе покачване за деня от 1,54 долара за барел. Добрите икономически данни от САЩ и влошеното икономическо положение в еврозоната доведоха до намаляване на разликата в цената между Брента и  американският петрол, до 10 долара за барел, като това е най-малката разлика за последните осем месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *