Зле прикрит европейски ултиматум към САЩ

Релинг пристигна в Пекин, за да информира китайското ръководство за резултатите от антикризисната среща на върха на Евросъюза и да обсъди въпроса за евентуално участие на КНР във финансирането на фонда, съобщи Reuters.
Освен това EFSF е готов да поеме 20% от евентуалните загуби на инвеститорите в новото си поделение, което е насочено към капиталите на Китай и развиващите се пазари.
Лидерите на Европейския съюз се договориха за мерките за укрепване на стабилността на еврозоната и по-специално за увеличаване до 1000 милиарда евро на EFSF.
Проблемът е откъде ще дойдат парите. Азиатските играчи и най-вече Япония и Китай досега бяха едни от най-големите инвеститори във фонда, като предоставиха 40% от привлечения капитал.
Пекин вече притежава облигации на европейски държави на стойност от близо 500 милиарда долара.
А европейските лидери, които сега са под натиск от нежеланието на Германия да бъде основният донор за спасяването на еврозоната, търсят активно средства за увеличителен на размера на EFSF. В САЩ търсенето на инвеститори удари на камък, но остава надеждата, че развиващите се страни като Китай и Бразилия ще помогнат на Европа.
Дали те ще инвестират стабилизационния фонд вероятно ще стане ясно в края на следващата седмица, по време на срещата на Г-20.
Ако EFSF емитира дълг деноминиран в юани, това ще е силен удар върху позициите на долара като световна резервна валута. Основната пречка за засилването на ролята на юана на глобалните финансови пазари е липсата на доверие на инвеститорите и съответно на големи количества международно търгуван китайки дълг. Това ще се промени, когато институция с AAA рейтинг като EFSF емитира облигации деномирани в юани.
Релинг каза, че подобни действия са трудно осъществими в момента. Но зад тези думи се крие ясната заплаха, че ако САЩ не помогнат за спасяването на еврозоната, доларът бързо може да поеме по пътя на британския паунд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *