Износът на Китай постави нов рекорд

Месечният положителен баланс по търговското салдо на Китай достигна рекорд от 60.6 милиарда долара през февруари вследствие на ръст на износа и свиване на вноса, съобщава Би Би Си.

Износът се е увеличил с 48.3% на годишна база до 169.2 милиарда долара, а вносът е намалял с една пета до 108.6 милиарда, съобщава Генералната митническа администрация. Би Би Си посочва, че анализаторите не са очаквали толкова голям ръст на износа.

Икономиката на Китай нарасна със 7.4% през 2014 г. – най-ниският ръст от четвърт столетие, а, изглежда, тенденцията към спадане на ръста ще продължава.

Митническите служители отдават пика в износа заради засилването на дейността на фирмите за доставка на максимално много стока преди Китайската нова година, която тази година беше средата на февруари. „Заради фактори, свързани с пролетния фестивал, износителите съсредоточиха износа преди празника и започнаха отново след него“, казва се в съобщение на митниците

През същия период миналата година положителният баланс е бил значително по-нисък. Тогава обаче Лунната нова година беше на 31 януари 2014 г. и беше последвана от продължила една седмица ваканция, което обяснява големите разлики с тази година.

За първите два месеца на годината търговският излишък е общо 120.7 милиарда долара, като през януари той беше 60 милиарда долара. „Износът на Китай ще расте значително тази година“, коментират анализаторите от ANZ Лиу Лиган и Жоу Хао.

В понеделник президентът Ли Къцян обяви, че прогнозата за растеж на икономиката през 2015 г. е била снижена д

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *