Икономисти: Няма риск от втора рецесия

Най-големите световни икономики ще отбележат забавяне в икономическия си растеж през останалата част на годината, но вероятността за повторно влизане в рецесия е много слаба. Това сочи проучване, проведено от агенция Ройтерс сред 250 икономисти. Проведено след миналия петък, когато беше обявено повишаване на безработицата в САЩ, проучването е изненадващо оптимистично.

Икономистите остават оптимисти по отношение както на ръста на големите икономики като Индия и Китай, така и на положението със суверенния дълг на страните от еврозоната.

Рискът от повторна рецесия в еврозоната също намалява, смятат икономистите, които все пак предвиждат, че възстановяването на икономиката в Европа ще се забави. Според специалистите увеличаването на германския износ и добрите индекси на доверието са предпоставка европейският икономически ръст през второто тримесечие на 2010 година да достигне 0,7%, вместо 0,6%, както се смяташе по-рано.

През третото тримесечие се очаква забавяне с 0,4-процентен ръст, като застоят ще продължи до края на 2011 година. Страховете в Европа бяха породени от високия дълг на Гърция, който предизвика опасенията от разпространяване на кризата в останалата част на еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *