Икономическата есен на България

Атанас Пеканов

Каква икономическата есен очаква България? За очевидните недостатъци на програмите, за раздаването на пари като икономическа реакция, за това, че най-слабата в икономическо отношение страна в ЕС би трябвало да има най-високи темпове на развитие, за това как политическата обстановка влияе върху икономическите действия на управляващите и коя е графиката на възстановяване, от която трябва да се пазим най-много?

Анализ прави Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания, докторант и преподавател във Виенския икономически университет, в „Нашият ден“:

„Малко по-добре се развиват неща през това лято, отколкото се очакваше. Но без съмнение ни предстои една тежка есен и зима. И преди да правим прогнози, трябва да видим къде се намираме в най-големия икономически шок на нашето време в глобален аспект. Рано е още, но дълбочината на загубите зависи от мерките, които се приемат и как действат страните, за да се предотвратят дългосрочни щети.“

Състояние на Българската икономика към края на 2016 г.

Къде се намира България икономически в момента

„С оглед на последните години, които бяха години на по-силна икономика в глобален аспект, у нас икономическият растеж не беше на нивото, на което трябваше да бъде. Правените внушения от сорта „Никога не сме били по-богати“ са малко обидни за публиката от икономическа гледна точка. Виждаме едно изоставане от останалите страни в Източна Европа„, информира

Колко печели, колко и за какво харчи българинът? - Money.bg

Пеканов цитира един анализ на проф. Пламен Ненов, където сме сравнени с една контролна страна, Румъния. В последните 10 години има едно значително изоставане. Това ни носи и по-малък капацитет да отговаряме на икономическите шокове днес.“

Как да се стимулира икономиката

„Мерките, указани от международните институции, трябва да следват 3 критерия: да са квалифицирани, навременни и временни. Например точно в кризата стимулативната мярка не е да дадеш увеличение на пенсиите, а да дадеш помощ на тези, които са най-засегнати от икономическия шок, а виждаме, че това не се случва. Процентите са стряскаши – по-малко от 10% са се възползвали от правителствена помощ. Очевидно има някакви недостатъци в тези програми, информира bnr.bg.

Какъв тип човек сте според отношението към парите - Спестяване - www.pariteni.bg

Да преодолееш всяка трудност – разговор за съчетанието на икономически познания с желанието да промениш живота на хората, които се нуждаят от водач през блатото на несъвършенствата.

Андрей Любенов, икономист и собственик на спортна зала, разказва как хобито се превръща в професия, как се изживява страхът от нови кризи и защо способността да променяме себе си физически може да ни отведе там, където искаме да бъдем.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *