Инвестирайте в крави!

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Вместо акции

Приумица или здрав търговски разум е идеята да инвестираш пари в крави, вместо в ценни книжа? Макар и нестандартна, тази стратегия функционира, твърди швейцарецът Гидо Лойтенегер – откривател на „рогатата“ бизнес-акция.

 

 
Вече има лизинг на крави. Който иска, може да наеме за едно лято крава от семейство Вилер, близо до швейцарския град Бриенц, като в замяна получава право на гостуване във фермата, както и сирене на специални цени. Сега швейцарецът Гидо Лойтенегер отиде една стъпка по-далеч. Неговата нова стратегия е завладяващо семпла.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Био-месо от „щастливи“ крави
Пари срещу… месо
Клиентите инвестират еднократно сумата от 2.500 швейцарски франка. С тези пари Лойтенегер купува високопланинско добиче за своите селскостопански проекти в Тесин. В замяна той доставя на клиента през следващите десет години биологично чисто планинско месо на стойност общо 3.500 франка.
„Тази стратегия функционира перфектно и е идеална и за двете страни. Който се ангажира, поема естествено известен риск. За сметка на това обаче получава добавена стойност. За мен сделката е атрактивна, тъй като мога да изплащам тази добавена стойност във вид на месо“, казва Лойтенегер.
Идеята за инвестиции в крави му хрумнала по време на разговор с негови познати – банкови служители. „В разговор на финансова тема се сетихме, че преди банките са ипотекирали крави. Тогава ми хрумна, че може би ще намеря хора, които да ми гласуват доверие и да вземат крава под наем“, разказва Лойтенегер.
От учител в кравар
Досега той е успял да спечели 20 души за своята концепция. „На пръв поглед 20 души не изглеждат много, но в крайна сметка става дума за 10-годишно обвързване. Хората ми гласуват голямо доверие“, казва инициаторът на „рогатата“ бизнес-акция. Самият той не идва от селскостопанския бранш. „Преди почти не знаех кое при една крава е отпред и кое – отзад“, признава шеговито бившият учител, като пояснява, че с времето, при работата си в природозащитната сфера, се сдобил с необходимите познания.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *