Инвеститорите по света доволни от сделката за американския бюджет

След одобрението на Сената (горната камара на Конгреса на САЩ), Камарата на представителите (долната камара) също прие законопроекта за увеличаване на данъците и съкращаване на бюджетни разходи, които целят намаляване на огромния бюджетен дефицит на Щатите.
След седмици на тревоги около постигането на съгласие между републиканци и демократи за следващия бюджет на САЩ, сега пазарите си отдъхнаха, когато се разбра, че най-голямата икономика в света няма да изпадне в рецесия.
Азиатските борси бяга първите, които регистрираха промяната в настроението на инвеститорите, информира британският в. „Гардиън“. На Хонгконската борса акциите поскъпнаха средно с 2,9 на сто – най-високото ниво от юни 2011 г
Индексът FTSE 100 от Лондонската фондова борса надхвърли 6000 пункта за първи път от юли 2011 г. насам. FTSE 100 се увеличи с почти 150 пункта или с 2,4% до 6040 пункта.
Пазарите на Уол Стрийт също реагираха положително. Промишленият индекс Дау Джоунс (Dow Jones Industrial Average) се повиши с 224 пункта или с 1,7 на сто при отварянето на борсата и достигна 13,326 пункта.
В Европа германският борсов показател Dax и френският Cac нараснаха с повече от 2%. Дори фондовите пазари в Атина, Италия и Испания отчетоха увеличения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *