Индия е изключително важен партньор за България, каза президентът Радев

Индия винаги е била приятелска страна за България. Свързват ни исторически отношения в дух на приятелство и конструктивност. Индия е изключително важен партньор за България. Това каза президентът Румен Радев на съвместните изявления с индийския президент Рам Нат Ковинд, който е на държавно посещение в България до 6 септември. По-рано днес индийският държавен беше посрещнат с военни почести на площад „Св. Ал. Невски“.
Възстановяваме диалога на най-високо политическо ниво след 15-годишна пауза. Това посещение е изключително важно за развитието на сътрудничеството между нашите две страни, защото е предусловие за развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес – търговия, икономика, наука и образование, инвестиции, туризъм, културен обмен, каза президентът Румен Радев, който също така напомни, че Индия се оформи като глобален фактор в световната икономика не само заради обема на икономиката си, но заради изключително високия си и устойчив темп на икономическо развитие, особено в области с висока добавена стойност като информационните технологии, комуникациите, отбранителната индустрия, фармацията, изследванията на космоса, приложни научни изследвания. Това са били и областите, които двамата президенти са обсъдили като особено перспективни за по-нататъшното сътрудничество.
Радев отбеляза също тежестта на Индия в системата на международните отношения, не само заради населението й, което е около 1 млрд. и 300 млн. души, но и заради активната и конструктивна външна политика в дух на диалог, мир, добросъседство и борба срещу глобалния тероризъм.
Двамата президенти са обсъдили двустранните отношения в областта на икономиката и търговията, където по думите на Радев има задоволителна правно-нормативна рамка, но резултатите категорично не удовлетворяват. Стокообмен от порядъка на 200-250 млн. долара годишно са далеч от нашите възможности, добави българският президент. Позицията беше споделена и от индийския президент, който каза, че и двамата са съгласни, че трябва значително да се подобри икономическото партньорство, за да може то да отразява задълбочеността и солидността на политическите отношения.
Като отбеляза бързия ръст на индийската икономика, президентът Ковинд посочи, че България може да бъде ключов партньор за Индия в сектора на отбраната, както и в други области.
Сред обсъдените от двамата президенти теми е била и възможността за откриване на директна авиолиния между двете държави. Традиционно добри са двустранните отношения в областта на отбранителната индустрия, научните изследвания в нея, каза също президентът Радев. Двамата са обсъдили възможността за сътрудничество и във военното образование.
Взаимоотношенията между България и Индия се коренят далеч в историята. Имаме солидна основа и на нея трябва да изградим едно съвременно партньорство, основано на споделени демократични ценности и ангажимент към глобалния мир и сигурност, каза президентът Рам Нат Ковинд. Той посочи, че са обсъдили всички аспекти на двустранните отношения, като са препотвърдили ангажимента за разширяване на партньорството в областта на икономиката, отбраната, науката, технологиите, образованието, културата.
Преди изявленията в присъствието на двамата президенти в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 бяха подписани няколко двустранни документа – Меморандум за сътрудничество в областта на туризма; Меморандум за разбирателство между Индийския съвет за културни отношения и СУ „Св. Климент Охридски“ за гост-преподавател по хинди; Меморандум за сътрудничество между Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика и Глобалния център за сътрудничество по ядрена енергия; Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите за периода 2018-2021 година. А на започналия днес двустранен бизнес форум в София е бил подписан също Меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции и „Инвест Индия“. Президентът Радев изтъкна важността на подписаните споразумения.

В Пловдив днес се състоя и официалното откриване на „ИТ хъб Махагма Ганди“. Мястото и времето не са случайни: упоритата съвместна работа на експертен екип от пловдивското дружество „Тех парк „Оптела“  и Индийския институт за хардуерни технологии дава и реализацията на този единствен по рода си проект, водещата идея  на който е точно философията на индийския мъдрец, препоръчващ  всеки да поеме своя дял за промените към по-добро бъдеще. Сътрудничеството с „Тех парк Оптела“ доведе и до създаването на нов технологичен мост от Индия към Европа и първата му стъпка бе в България – конкретно в Пловдив. Сега благодарение на придобитият франчайз може да се предлага обучение с над 2500 различни курса в сферата на информационните технологии на базата на последните постижения в тази област на такива лидери като Майкрософт, Епъл, Амазон, Оракъл и др. И обучението не е по стари учебници, а по най-новите технологии. Активна е и ролята на фондацията Българо-индийски технологичен форум /БИТФ/, която активно подпомага трансфера на технологии, съдейства за повишаване на нивото на ИТ специалистите в България…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *