Инфлацията в САЩ се повишава втори пореден месец

Индексът на потребителските цени в САЩ се повишава втори пореден месец, съобщи Reuters. През март поскъпването на горивата и увеличените разходи за домакинствата в страната са подхранили инфлацията, показва статистиката.

Данните на Министерството на труда показват, че през март индексът се повишава с 0,2%, тоест със същата стъпка както и през февруари.

По-рано днес и Евростат съобщи за ръст на потребителските цени в еврозоната и в ЕС.

Увеличението на инфлацията е показател, че Федералният резерв на САЩ може и да предприеме действия към повишаване на лихвите още през юли. Институцията държи основният лихвен процент на ниво около нулата от декември 2008 година.

Очакванията са, че промяната на курса може да стане това лято лятото, но последните по-слаби данни за развитието на американската икономика, включително и за трудовия пазар в страната, накараха много анализатори да заложат, че първите стъпки на институцията ще бъдат направени най-рано през септември.

Икономистът от BNP Paribas Лаура Роснър обаче обръща внимание, че Федералният резерв ще очаква и подобрение на трудовия пазар в САЩ пред да намали лихвите. Затова и нейната прогноза е за промяна на политиката на по-късен етап.

Отделна статистика пък показа, че доверието на американците в развитието на икономиката се завръща. Индексът на потребителското доверие през април се повишава до 95,9 пункта след ниво от 93 пункта през март, допълва Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *