Испания обяви драконовска пенсионна реформа

Бюджетната програма за 2013-2014 година, която беше връчена на Брюксел в края на миналата седмица, включва реформи, които ще засегнат възрастта за пенсиониране и ще ускорят сроковете за влизане в сила на промените, които сега трябва да станат факт през 2027 година, съобщава вестник „Ел Паис”.
Испанското правителство ще замрази предлагането на работни места, освободени от пенсионирали се служители в публичния сектор.
Драстичната мярка ще бъде в сила през 2013 и 2014 г. и цели да се изпълнят обещанията в сферата на бюджетния дефицит.
В документа се посочва, че тази мярка е по-строга от предвидената първоначално.
На 13 юли кабинетът съобщи, че със замразяването на освободените работни места в публичния сектор тази година ще бъдат спестени 5,430 милиарда евро, а през следващите две години общата икономия ще възлезе на 9,220 милиарда евро.
Планът на кабинета на премиера Марио Рахой предвижда също ограничаване на възможностите за по-ранно или поетапно пенсиониране, както и нови параметри за изчисляване на пенсиите.
В момента пенсиите представляват най-големите разходи в испанския бюджет. През тази година правителството ще изплати 120 милиарда евро, което е около една четвърт от всички разходи и над 10% от националния БВП. Очаква се през следващите години разходите за пенсии да достигнат 15% от БВП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *