Италианските фирми ще получат 400 млрд. евро от държавата

Правителството в Рим прекара десет дни, като работи по първия пакет за помощ, представен през март, който имаше обем от 25 милиарда евро. Този път обаче новият пакет отне повече време. След дни преговори и часове в кабинета си премиерът Джузепе Конте представи подробностите в понеделник вечерта – както винаги в рамките на виртуална пресконференция.

Италия избегна избори, Джузепе Конте оглави правителството на ...

„Не си спомням някога да е имало такава мощна програма за компаниите“, каза Конте. „Ние предоставяме 400 милиарда евро на разположение като заеми, 200 млрд. евро за вътрешния пазар и 200 млрд. евро за износа“, допълни той. За милиардите за експортните предприятия държавната компания за насърчаване на износа SACE ще бъде подсилена, информира investor.bg.

Министърът на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери добави: „Държавата гарантира заемите до 90 процента и ще покрие до 25 процента от приходите“. Всеки, който получи заем, няма да има право да изплати дивидент през тази година.

В постановлението се посочва, че ще има 100-процентова гаранция само за малки и средни компании, които ще вземат заеми до 25 000 евро. Коалиционните партньори Partito Democratico и движението „Пет звезди“ спориха до самия край за държавната гаранция и влиянието на SACE.

Италия отпуска 25 млрд. евро за борба с коронавируса - NOVA

Предприемачите поискаха пълната гаранция, тъй като производството в Италия беше спряно на 23 март, с изключение на това на стоките от първа необходимост. Щетите са огромни след само две седмици на блокада. Според статистическата служба Istat спирането за месец означава загуба на приходи от 100 милиарда евро и загуба на добавена стойност от 27 милиарда евро.

Единственото, което Гуалтиери казва за финансирането на пакета, е, че следващото постановление на правителството за април ще покрие 30 милиарда евро държавни заеми. Няма съмнение, че мерките, предприети в борбата срещу епидемията, ще продължат да увеличават националния дълг на Италия.

Salone del Mobile, Мебелният салон в Милано и отлагането му заради ...

Пакетът беше представен малко преди заседанието на министрите на финансите на еврогрупата днес, което се занимае с темата за европейската помощ за държавите – вероятно за да покаже правителството в Рим, че Италия работи по своя план за помощ.

Премиерът Конте обаче категорично отхвърли на пресконференцията използването на европейския механизъм за стабилност и то не за първи път. „Това не е правилният инструмент“, каза той. С което се съгласи с мнението на своя министър Гуалтиери. Решението е еврооблигации, твърдят те.

Една от многото мерки, които Конте представи, беше засилването на така наречената „златна сила“ за една година: правителството има по-голямо влияние и право на вето за стратегически важни компании, за да предотврати поглъщането им от чуждестранни конкуренти.

Житель Италии о ситуации с коронавирусом в стране: «Наше ...

С мярката се цели защита на ключови сектори на италианската икономика. Новото е, че стратегически важните компании сега включват също такива от хранителната и застрахователната индустрия, фармацевтичната индустрия и банковото дело.

С постановлението се спират и плащанията на данъци през април и май, като има регламенти за учебната година и за студентските изпити.

Заемите вероятно ще се вземат поетапно, защото прилагането им ще зависи от банките, които във всеки случай ще трябва да направят разследване преди издаването на кредитите: „Това означава, че ще мине много време и че не всяка компания ще получат пари“, коментират анализатори пред Handelsblatt.

Още 168 починали в Италия от новия коронавирус само за 24 часа ...

Като цяло в Италия има силна критика, че прилагането на многото правителствени постановления отнема твърде много време и услугите пристигат твърде късно до реално нуждаещите се.

Но италианците се вълнуват предимно от друг въпрос: „Кога ще можем да излезем?“. Това бе и огромното заглавие на първа страница на местен вестник. Конте закле сънародниците си да се съобразят с изискванията на полицията по време на Великденските празници. Мерките се прилагат до понеделник (на Великден).

„Все още не можем да кажем кога ще се отпуснем, трябва да се консултираме със здравните експерти и да следваме кривата на заболяването“, каза Конте. Смята се, че някои компании ще могат да възобновят работата си през следващата седмица.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *