И в трудни времена железничарите честват професионалния си празник

Българските железничари  честват своя професионален празник. Той се отбелязва всяка година през първия неделен ден на август. Изборът на деня у нас е свързан с историческия факт, че в началото на месец август, през далечната 1888 година, железопътната линия Цариброд-София-Белово, е открита за международни превози. Същевременно държавата откупува и линията Русе-Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

От началото на 2016 година досега за проявен висок професионализъм са наградени редица служители на железниците. По повод Деня на железничар, ще бъдат наградени 30 служители, работещи в Дружествата за пътнически и товарни превози.

В дните преди днешния професионален празник, ръководството на железниците промени разписанието на някои влакове заради сериозни технически неизправности на голяма част от локомотивите и в определени участъци пътниците се превозват с автобуси. От отчета на БДЖ се вижда, че в подразделението „Пътнически превози“ има подобрение само в разходите за амортизация. Чисто оперативните разходи растат, докато приходите падат, а това е признак за влошаване ефективността на дружеството.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *