Какви са разходите за изборите в САЩ

От юни 2015 г., Тръмп е събрал 270 млн. долара, а за него са гласували около 57 млн. души, което прави по-малко от пет долара, похарчени, за да убеди всеки свой привърженик

 

Доналд Тръмп е похарчил по пет долара за глас – това гласят изводите от анализ на „Ройтерс“, основан на това колко пари са събрали кампаниите на демократите и републиканците и какъв е броят на хората, гласували за тях, ако се приеме, че те са похарчили всичките си средства.

От юни 2015 г., Тръмп е събрал 270 млн. долара, а за него са гласували около 57 млн. души, което прави по-малко от пет долара, похарчени, за да убеди всеки свой привърженик. Хилъри Клинтън е събрала поне 521 млн. долара, броят на гласувалите за нея бе близък, което означава, че всеки глас ѝ е излязъл два пъти по-скъпо.

Стратегията на Тръмп да разчита на социалните медии, без си мери приказките, и способността му да си печели безплатно телевизионно отразяване се оказаха печеливши.

Според анализа на консултантската компания mediaQuant бизнесменът е събрал безплатно медийно време на стойност близо 5 млрд. долара, два пъти повече, отколкото Хилъри Клинтън. Става въпрос за неплатеното отразяване на кандидатите информира агенция Ройтерс. Нещо повече – журналистите отразяват Тръмп най-често заради негови провокативни изказвания или противоречиви идеи.

Бившият държавен секретар се придържаше към традиционна кампания – със скъпи телевизионни реклами и стотици служители, разпръснати из страната.

Данните при над 90% обработени протоколи показват, че в изборите са участвали около 117 милиона души при близо 226 милиона, имащи право на глас. Интересно е да се отбележи, че засега Клинтън получава повече подкрепа в реални гласове – 47.6% при 47.5 за Тръмп, но губи битката за електорите (до момента 289 за републиканеца при необходими 270 за победа).

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *