Какви ще са ефектите на икономическата криза върху развиващите се икономики от Източна Европа?

Международният валутен фонд (МВФ) и Институтът за международни финанси (ИМФ) бият тревога за ефектите на икономическата криза върху развиващите се икономики от Източна Европа.
Миналата седмица МВФ представи новата си, силно занижена прогноза за икономически ръст на региона, а от ИМФ предупреждават за „пресъхване“ чуждестранните инвестиции.
Доклад на института посочва, че всички формиращи се икономики ще бъдат засегнати от рязкото намаляване на притока на чужди капитали.

Поради голямата зависимост на Източна Европа от притока на външни капитали, регионът ще пострада от това много повече, отколкото от външните финансови проблеми, се твърди в доклад на ИМФ. В него се посочва още, че скоростта на стопяване на капиталите е безпрецедентно.
Доказателство за това са цифрите: през 2009 година в региона ще постъпят само 30 милиарда долара чужди инвестиции, или – 1% от БВП на региона. За сравнение, през 2007 година чуждите капитали са били 13% от регионалния БВП. Миналата година притокът на капитали също е бил много по-висок: около 254 милиарда долара.
Пресъхването на притока на външни капитали означава, че чуждите банки, които доминират банковия сектор в Източна Европа, ще се превърнат в единствен източник за финансиране.
Западноевропейскитефинансови гигантиизпитват сериозни затруднения, което не им позволява да играят ролята на мост през тресавището на кризата. Под въпрос е дори дали някои от западните банки ще останат да действат в региона.
Ако те оттеглят финансирането си,“Новата“ Европа ще се окаже в капана на финансовата криза и заемите от МВФ ще са единственият изход.
От ИМФ настояват за увеличаване на заемния капитал на МВФ, за да се гарантира изплащането на спасителни заеми за източноевропейските държави, които, според ръководителите на института, ще се нуждаят от тях.
Анализи на Форбс, Блумбърг, МаркетУотч и други бизнес агенции в САЩ също предвиждат, че много държави в Източна Европа ще се окажат зависими от финансовата помощ на МВФ.
Заместник-директорът на МВФ Джон Липскиказа в интервю за CNN, че формиращите се икономики все пак ще запазят относително по-добър икономически ръст от напредналите. „Но рецесията в тези страни няма да е по-малка, а човешките измерения на кризата ще са много по-драматични“, изтъква Липски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *