Какво да очакваме през следващата седмица

Тази седмица вероятно ще предложи нови емоции на играчите на Българска фондова борса – най-вече по линия на финансовите отчети на компаниите за деветмесечието. Актуални ще останат позициите на дивидентните компании, особено дружествата, инвестиращи в земеделска земя и други добри имоти. Интересна търговия ще предложат и поименните компенсационни бонове, където в центъра на вниманието е заявката на земеделския министър за нов търг за държавна земя. Любопитно ще бъде и как ще се развие опитът на акциите на Химимпорт и Централна кооперативна банка да се измъкнат от негативната спирала, в която попаднаха през последните месеци.
Несъмнено част от вниманието на спекуланти и инвеститори ще се насочи към старта на приватизацията на държавното участие в компаниите от групата ЧЕЗ, която започва следващия понеделник. В следващите дни трябва да бъдат обявени минималните цени, а борсовите играчи да направят своите анализи и да преценят дали да се възползват от тази инвестиционна възможност.
От календара на Националния статистически институт в понеделник ни очакват различни данни за държавните финанси – като постъпления от данъци и осигуровки за 2011 година,  както и нефинансови сметки и основни макроикономически показатели към полугодието на настоящата година. Във вторник ще очакваме данните за пазарните цени на жилищата у нас, а в петък ще бъде публикувана информация за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци у нас към септември тази година.
Богат е и календарът на БНБ, откъдето в понеделник очакваме данни за международните резерви и ликвидност във валута на страната към септември, както и тримесечните финансови сметки на държавното управление за полугодието. Във вторник ще бъдат публикувани парична статистика за септември, както и брутен външен дълг към август месец, а за четвъртък остава лихвената статистика за септември, така актуална тема в момента покрай обсъжданията на новия данък върху лихвите по депозити на граждани.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *