Какво е бъдещето на социалните мрежи през 2014 г.

Социалните мрежи се превърнаха в неизменна част от живота на всеки човек. Тяхното предназначение е далеч по-широко от осъществяване на контакти с близки и приятели или споделяне на емоции. Тези сайтове са важна предпоставка за развитието на бизнеса.

В тази връзка сайтът Inc.com публикува списък с прогнози за развитието на социалните мрежи през 2014-а година и как промените ще повлияят на бизнеса.

1. Платени услуги

Наскоро Facebook смени алгоритъма, който определя кои публикации да се показват в новинарския поток (News feed). Това предизвика спад в трафика на стотици търговски марки, използващи популярния сайт. Google+ добави реклами. LinkedIn също представи редица промени. През 2014-а година компаниите ще са поставени под още по-голямо напрежение. Ще им се налага да плащат все повече, за да достигнат до по-голям брой потребители. Това ще се превърне в още по-голяма пречка за малките фирми, които по принцип разполагат с по-малко средства за маркетинг. Затова се подгответе да плащате още повече за своите публикации в социалните мрежи, ако искате рекламата ви да бъде по-ефективна.

2. Възходът на Twitter

През последните три години в сферата на социалните мрежи изцяло доминира Facebook. Сайтът разполага с повече от 1,2 млрд. потребители от цял свят. Facebook се превърна в най-голямата интернет платформа, откакто Google завладя онлайн пространството при създаването си. През последната година обаче Twitter също отбеляза огромен възход. От платформа, използвана предимно от маркетолози, фирми и компании от цял свят, Twitter се превърна в място за „реалните хора“. През 2014 е много възможно сайтът за микроблогинг да се превърне в следващата многомилионна онлайн платформа. Това значи, че ако все още нямате фирмен профил в Twitter, не чакайте повече.

3. Новинарският поток (News feed) наистина ще доставя новини

LinkedIn със своите подобрения се превърна в добра платформа за бизнес новини. Facebook също се представя добре в тази сфера, въпреки скорошните промени в полза на платените публикации. През 2014 г. Twitter и Google+ също ще се превърнат в добри източници на информация и ще се развиват стабилно в тази насока. Добре е да обърнете внимание на тези две нетрадиционни за българския потребител платформи.

4. Изчезващо съдържание

Възходът на Snapchat при мобилните приложения ненапразно е забележителен. Това е платформа за споделяне и изпращане на снимки на приятели, които след около 10 секунди се изтриват от двата телефона и от сървърите на приложението. Прогнозите са, че подобни услуги ще станат много популярни в бъдеще. Това се дължи най-вече на непрекъснатите скандали с изтичане на информация и с кражба на лични данни от интернет профили на потребители.

5. Още повече информация

Ако си мислите, че социалните мрежи ни затрупват с информация сега, през 2014-а година тя ще бъде повече от всякога. Това означава, че вие и вашият бизнес трябва да измислите нов, по-добър, по-атрактивен и по-забавен начин за представянето й, за да се различава от масовия информационен поток. Само така наистина ще успеете да се възползвате от възможностите на социалните мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *