Как ще изглежда топ 10 на най-големите икономики през 2050-а?

До 2050 г. Италия и Русия ще изпаднат от класацията с най-големите икономики, а на тяхно място ще се включат Мексико и Индонезия, сочи нов доклад на „Икономист Интелиджънс Юнит“.

Русия е недооценена съкровищница на възможностите

След тридесет и пет години, считано от сега, най-големите икономики в света ще изглежда така – Китай, САЩ, Индия, Индонезия, Япония, Германия, Бразилия, Мексико, Великобритания и Франция.

Нетна оценка на света

Франция ще остане в дъното на класацията в сравнение с шестата позиция през 2014 г., въпреки че до 2050 г. ще утрои своя БВП.

Застрашеното бъдеще на глобалната търговска политика

Общата стойност на първите 10 икономики през 2014 г. е в размер на 50,4 трилиона долара, а през 2050 г. тя ще бъде 318 трилиона долара. От доклада обаче не става ясно дали останалата част от света ще расте със същото темпо. За сметка на това е очевидно, че обемът на трите най-големи икономики ще бъде по-голям от общия обем на следващите пет икономики.

Кога ще рухне Китай?

Както се очаква, докладът подкрепя прогнозите за стабилен икономически ръст в Азия. Според данните през 2050 г. 53% от БВП в света ще бъде генериран в този регион в сравнение с 32% през 2014 г. Този растеж ще бъде за сметка на сегашното господство на Европа и Америка в икономическо отношение. Очаква се БВП на Китай в номинална стойност да изпревари този на САЩ още през 2026 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *