Калфин: Събитията в Катуница показват грозната реалност на живота у нас

Вместо това гражданите се опитват да решават проблемите си чрез саморазправа. Това заяви евродепутатът икандидат на БСП за президент Ивайло Калфин по повод размириците в село Катуница, при които загина 19-годишно момче и последвалата ескалация на напрежението.
„Когато няма обществена справедливост, на нейно място идва личната правда. Ако българското правителство има намерение да задържи България в рамките на демократичните европейски ценности, всеки, който се опитва да раздава лично правосъдие трябва да бъде бързо и справедливо наказан, но и да се даде увереност на българските граждани, че институциите могат да ги защитят“, призовава Калфин.
Той е категоричен, че убийството на български гражданин е тежко престъпление, чиито извършители и подстрекатели трябва да бъдат сурово наказани, а саморазправата също не може да бъде оправдана.
„Недопустимо е министър-председателят да определя вчерашните безредици като „криминален случай, който не трябва да се политизира“. Те са предизвикани именно от бездействието на институциите“, посочва още Ивайло Калфин.
Той призова българското правителство, полицията, прокуратурата и съдът да успокоят обстановката, като си свършат незабавно работата и покажат, че в България върховенство има законът.
„Призовавам министърът на вътрешните работи да се яви в Народното събрание и да бъде изслушан за цялата история на този случай и за причините, които са довели до гнева на хората заради липсата на справедливост“, завършва изявлението си Ивайло Калфин.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *