Канада ще забрани продажбата бензинови и дизелови коли от 2035 г.

Канада ще забрани продажбата на леки, лекотоварни автомобили и пътнически микробуси с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Решението на правителството в Отава съкращава срока от предишното ограничение с пет години, което забраняваше продажбата на излъчващи вредни емисии транспортни средства от 2040 г. Това обявиха министрите на транспорта, на околната среда и климатичните промени и на канадското наследство, съобщи правителственият сайт на страната.

Food Trucks People ordering food on the street kanada vankovre stock pictures, royalty-free photos & images

Целта да се ускори забраната на бензинови, дизелови и газови коли и бусове е част от политиката на Канада за борба с изменението на климата, намаляване на замърсяването на природата, изграждането на по-чиста и просперираща икономика и създаването на работни места. От там уточняват още, че към момента транспортният сектор генерира 25% от парниковите емисии на страната, информира economynews.bg.

За постигането на поставената нова цел, правителството на Канада ще продължи с комбинация от инвестиции и регулации, чрез които да се достигне до 100-процентови продажби на автомобили с нулеви вредни емисии до 2035 г. а паралелно с това ще бъдат въвеждани и междинни цели за 2025 и 2030 г.

Countryside Delivery Van Blurred Motion view of a white delivery van transiting on a countryside road kanada vankovre stock pictures, royalty-free photos & images

По-конкретно става въпрос за продължаване на стимулите и субсидиите за закупуване на „зелени“ транспортни средства, инвестиции в необходимата за тях инфраструктура, данъчни облекчения за автомобили с нулеви емисии, както и създаване и развитие на партньорства с компании, които да произвеждат транспортни средства, които не излъчват никакви вредни газове на територията на Канада. Така ще бъде постигната целта на страната до 2050 г. да не излъчва никакви парникови емисии, пише в съобщението на правителството.

Кабинетът се ангажира да продължи с привеждането на разпоредби срещу емисиите парникови газове от леки автомобили в САЩ в съответствие с канадските. Според изпълнителната власт в Отава, подкрепата за силен и единен автомобилен сектор в Северна Америка за прехода към превозни средства с нулеви емисии напълно съответства на целите на Канада по отношение на климатичните промени. А паралелно с това ще помогне на канадските и американските работници да се възползват икономически от тази глобална промяна. 3е-news.net

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *