Канцлер и президент тласнаха европазарите

И в момента акциите на европейските банки поскъпват, но в останалите сектори данните за активността в индустриалния сектор оказаха своето въздействие и акциите поевтиняват.  За последното допринесоха и слабите финансови резултати на шведския технологичен гигант Ericsson, който отчете нетен приход от 488 милиона долара и спад на нормата печалба до 1.2 на сто през второто тримесечие.
В Лондон FTSE 100 пада с 0.26%, до 5 839 пункта въпреки положителните данни за продажбите на дребно във Великобритания, които нараснаха през юни с 0.70% на месечна база, при очаквания за спад.  Френският CAC 40 се понижава с 0.32%, до 3 743 пункта, а германският DAX е надолу с 0.44%, до 7 179 пункта.
Спадът на европейските фондови индекси оказа натиск върху еврото. Единната валута ограничи поскъпването си до 0.06%, и се търгува за 1.4225 EUR/USD.
Забавянето на глобалната индустрия се отрази и на цената на петрола, сорт Брент с доставка през септември поевтинява в Лондон с 0.61%, до 117.43 долара за барел.
Германия и Франция се споразумяха за обща позиция за решението на гръцките проблеми, само часове преди срещата на европейските лидери, която ще се проведе днес.  Новината изтече от офиса на френския президент, и беше потвърдено от говорителя на германския канцлер. В дискусията се е включил и президентът на Европейската централна банка Жан Клод Трише.
Въпреки липсата на подробности за позицията на двамата лидери, новината за споразумението даде оптимистичен тласък на европейските пазари, въпреки лошите новини за производствената активност в Китай, Франция и Германия.
Днес във втората по големина икономика в еврозоната беше отчетен спад на PMI индекса до 50.1 пункта, като стойностите под 50 пункта са сигнал за рецесия. В Германия стойността на индекса за юли пада до 52.1 пункта.
Така в началото на сесията германският DAX покачва с 0.26%, до 7 239 пункта, а в Париж CAC 40 е нагоре с 0.31%, до 3 766 пункта.
В Лондон нямат толкова значителни притеснения, свързани с гръцкия дълг, ето защо и позитивният ефект от новината за споразумението между Меркел и Саркози е по-слаб. FTSE 100 пада с 0.08%, до 5 849 пункта.
Единната валута поскъпва с 0.36%, до 1.4263 долара, като доларовият индекс на Nasdaq пада с 0.262%, до 74.667, тъй като в САЩ, за разлика от Европа все още няма споразумение за разрешаване на дълговия проблем.
Поевтиняването на долара дава подкрепа на цената на петрола, като сорт Брент с доставка през септември поскъпва в Лондон с 0.12%, до 118.29 долара за барел, но поскъпването е ограничено от слабите икономически данни за индустриалната активност в глобален мащаб.
Цената на златото се покачва с 0.41%, до 1 603.40 долара за тройунция, среброто покачва с 1.74%, до 40.24 долара за тройунция.
Ние сме в средата на една шахматна партия и никой не иска да бъде матиран – коментира инвеститор. Въпреки отчетения напредък, работещо решение по въпроса за щатския дълг още няма. По тази причина след най-добрата си сесия за годината и сравнително добро начало на вчерашния ден, индексите на Wall Street се понижиха, до 12572 пункта за Dow Jones с -0.12%, 1326 пункта за S&P500 с -0.07% и 2814 пункта за Nasdaq с -0.43%.
Азиатските борси в момента също падат, като за Китай това може да се обясни и с по-слабия индекс за китайската икономика, изчисляван от глобалната банка HSBC, който индекс в момента е на 28 месечно дъно. Заради това борсата в Шанхай се смъква с около 0.7% до 2906 пункта за индекса SCI300. В Хонконг Hang Seng е надолу с 0.23% до 21953 пункта.
В Токио също има понижение, което трябва да се отдаде както на слабостта на американските пазари, така и на неизгодното поскъпване на японската йена, която в момента купува долара с 78.865. Скъпата валута понижава печалбите на производителите на външните пазари и се наблюдава корелация между стойността на йената и индекса Nikkei 225: в момента на 9986 пункта, -0.2%.
Притеснително за пазара в Токио е и предстоящата нова евакуация на населението от засегнатите от радиацията райони около АЕЦ Фукушима.
На валутните пазари в момента доларът се понижава към еврото до USD 1.4266, като единната валута се е покачила с 0.35% от сутринта. Спекулира се, че е намерено вече решение за гръцката криза със споразумението между лидерите на Франция и Германия.
Доларът показва и по-обща слабост заради казуса с дълговия таван и се смъква спрямо британските пари до 1.6173 и спрямо канадския долар до CAD 0.9453. Австралийският долар се понижава заради спада в производството на съседен Китай, най-важен експортен пазар за Австралия. А франкът се смъква до 1.2162 долара, вероятно като техническа корекция и израз на надеждата за стабилизиране на европейската дългова криза.
Въпреки отслабването на долара, който днес губи 0.27% в доларовия индекс от шест основни валути, петролът се връща крачка назад в азиатската търговия. Брентът се търгува по 117.87 долара за барел, -0.24%, а WTI на 98.41 долара, без изменение. Дълговите проблеми на развития свят от една страна са добри за пазара на суровини, тъй като „реалните“ стоки привличат инвеститорското доверие повече от финансовите продукти.
От друга страна, в една дестабилизирана икономика с липса на доверие, и търсенето не би следвало да е достатъчно. Китайското забавяне е допълнителен аргумент за това. Следователно е обяснимо защо при поевтиняващ долар с около 0.5% поевтиняват и множество аграрни суровини, като пшеница, царевица памук, с 0.3% се смъква медта – а Китай е основен потребител на мед.
Златото неадекватно за никакви фундаменти и спекулации, е заковало на отметката 1600 долара, среброто на 40 долара за тройунция. Това са важни психологически бариери, които обикновено се подминават бързо; замръзването на тях говори за инвеститорски стратегии, така че не е чудно днес да видим резки обрати на пазара на благородни метали.

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *