Катастрофата в Етиопия срина акциите на Boing

Катастрофата от неделя на няколко километра от столицата на Етиопия Адис Абеба със самолет Boing 373 MAX причини смъртта на всички пътници и екипажа на лайнера – общо 157 души на борда. Преди да отвори Уолстрийт, акциите на най-големия американски производител на самолети Boing и емисията с най-голяма тежест в индекса „на сините чипове“ Dow Jones Industrial Average се сринаха с над 12% и близо 250 пункта.

Резултат с изображение за катастрофа боинг

Рязкото понижение на акциите на Boing най-вероятно ще се отрази и на всичките 30 емисии на „Уолстрийт“. В петък книжата на Boeing затвориха на ниво от 422.54 долара за акция, а в понеделник по време на фючърсната търговия, преди да отвори „Уолстрийт“, се сгромолясаха с над 12%, до 371 долара за брой, съобщава CNBC.

„Очакваме повишена волатилност с акциите на Boeing“, прогнозира анализаторът на американската банка Morgan Stanley Раджев Лалвани в съобщение до клиенти на банката. Макар да е рано да се правят изводи, вече има сериозни опасения, свързани с безопасността, производството и приземяването на този тип самолети, както и с разходите, които трябва да направи компанията, за да се установят причиниет за двете катастрофи в рамките сама на пет месеца, информира infostock.bg.

Новият лайнер Boeing 737 MAX 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air в края на октомври миналата година падна в Яванско море, само 13 минути след излитане от летището на Джакарта на път за Найроби, и всички пътници и екипажът, общо 189 човека, загина. В неделя в Етиопия лайнерът се разби след като малко повече от 6 минути, след излитането управлението на полети на летището в Адис Абеба губи връзка с пилотите.

Китай, Индонезия и Етиопия обявиха, че спират полетите с Boeing 737 MAX-8, докато не се изяснят причините за катастрофата с най-продавания лайнел на американската компания. От Гражданската авиация на Индия (DGCA) също обявиха, че разглеждат възможността да спрат полетите на Boeing 737 MAX 8 в страната.

Лайнерлът 373 е най-продаваният самолет в света. До края на януари Boeing е доставил 350 от 737 MAX-8 на клиенти и е приела поръчки за нови 4 661 самолета от същия модел.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *