Квота за улов пази средиземноморската риба меч

Квота в защита на пострадалата от прекомерния улов средиземноморска риба меч одобри и прие единодушно Международна организация на страните занимаващи се с корабоплаване и риболов. Това предадоха световните информационни агенции, които се позоваваха на източници от Европейския съюз  и природозащитната организация „Океана“. Т

Тя работи за възстановяване и защита на световните океани, лобира и търси лобисти за тази кауза, насърчава научни изследвания в тази област и съдейства за повдигането на образователното ниво на обществото.  Таванът за улов на риба меч за 2017 г. беше определен на 10 500 тона на среща на 51-членната Международна комисия за опазване на атлантическата риба тон (ICCAT) в португалския град Виламура. Предвидената сега ограничителна квота ще бъде намалявана с 3 процента всяка година в един четиригодишен период 2018-2022 година. Рибата меч носи името си от острието, което заема близо една трета от общата й дължина. Тя може да достигне и до гигантски размери – тегло около  350 килограма и дължина 3-4 метра. Но тези гиганти са изключения, обичайните най-често срещани екземпляри са  на дължина около 120 до 180 сантиметра. Тази риба е известна и с това, че е „единак“ – много рядко може да се среща по двойки или на малки групички, но не и на пасажи. Агресивна е, напада хора и рибарски лодки. Освен със специални здрави мрежи много е атрактивен и нейният улов с харпун. Месото и е с много високи вкусови качества и затова тя е много търсена и предлагана в ресторантите със рибно меню, където е един от деликатесите.

„Готово. Най-накрая, ICCAT на половинвековния си юбилей най-после се реши да направи крачка напред и обърна внимание и постави акцент върху този толкова дълго пренебрегван животински вид“, обявяват със задоволство от природозащитната организация, чиято основа цел е опазването на фауната в водите на световния океан. Днес се отчита, че почти една трета от рибните запаси на планетата са изчерпани поради хаотичното и безпощадното действие на политиките на различните държави по отношение на  риболовната индустрия. И тези изчезнали вече над 30 на сто се приписват само на риболова, а отделно от уловът на риба са въздействията на глобалното затопляне, апокалиптичните петролни разливи, като този от платформата на Бритиш петролиум в Мексиканския залив, битовото замърсяване от мегаполисните градове, които стават все повече по света.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *