Китай вдига пенсионната възраст

При изпълнението на 14-ия петгодишен план (2021-2025) за социално-икономическо развитие китайските власти планират постепенно да вдигнат пенсионната възраст. Това се посочва в доклада за работата на правителството, разпространен днес при откриването на 4-ата сесия на парламента.

Фейк на „Вести недели“: в Китай не плащат пенсии | StopFake

Властите в Пекин ще разширят обхвата на осигуряваното на населението, ще увеличат обемите на социалните помощи и пенсиите, информира economynews.bg.

От средата на 70-те години на миналия век Китай водеше политиката „едно семейство – едно дете“. Заради силното застаряване на населението през 2016 година на всички семейства бе разрешено да имат по две деца, но „бейби бум“ не настъпи.

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света до 2028 г, прогнозира доклад - Bloomberg

Раждаемостта в Китай продължава да спада вече четири поредни години, за да слезе до минималното си равнище за последните 60 години. До голяма степен това се дължи на „натрупания ефект“ на ограниченията: китайците не се решават да имат деца заради високите разходи за медицинско обслужване и образование, а също и заради високите разходи по отглеждането им.

Китай се отказа от твърдението, че е пазарна икономика - Money.bg

Ако ситуацията не се промени съществено, то, както прогнозират местни социолози, към 2050 година хората в Китай на възраст над 60 години ще бъдат 487 милиона. С други думи възрастните китайци ще бъдат 35 на сто от населението. Това ще доведе до недостиг на работна сила и забавяне на темповете на икономическия растеж.

Властите вече разглеждат редица инициативи за повишаване на раждаемостта и се очаква конкретните решения да бъдат обявени на тази сесия на парламента, посочва ТАСС./business.dir.bg

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *