Китай обяви за незаконни транзакциите с криптовалути

Китайската централна банка обяви за незаконни всички транзакции, включващи биткойн и други виртуални валути. В резултат на това цената на биткойн падна с повече от 8% до малко над 41 хил. долара, а етереум, вторият по големина цифров актив, падна с 9% до около 2 867 долара.

Китай признал нелегальными все операции с криптовалютами | Шарий.net

На китайските банки беше забранено да боравят с криптовалути през 2013 г., но сега централната банка реши да затегне правилата, като заяви, че всички услуги с виртуални пари са строго забранени. Чуждестранните криптоборси, предоставящи услуги в Китай, също бяха обявени за незаконни, се казва в съобщението, информира segabg.com.

Централната банка нареди и на китайската компания за финансови технологии “Ант груп“ – дъщерната фирма на гиганта за електронна търговия “Алибаба“ – да прекрати услугите, свързани с цифрови активи.

Китай запретил финансовым учреждениям оказывать услуги, связанные с криптовалютами

По-рано тази година Китай обяви репресии срещу крипто добива, което доведе до рязък спад на процесорната мощ на биткойн, след като много крипто миньори се видяха принудени да изключат оборудването си.

Новината идва в момент, в който китайската централна банка разработва електронна версия на официалната валута на страната с цел безкасови транзакции, като по този начин тя може да бъде проследена и контролирана от Пекин.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *