Китай ще конкурира Bitcoin със своя дигитална валута

Китайската централна банка обмисля възможността за създаване на своя дигитална валута възможно най-скоро. От финансовата институция потвърдиха, че през 2014 г. са изследвали подобни валути с цел това да им помогне да разработят своя, пише CNN Money.

В официално съобщение на централния трезор, публикувано на сайта му тази седмица, не се дава конкретен срок, в който виртуалната валута може да се превърне реалност, както и дали тя ще бъде свързана с хартиения юан.

“Дигиталните пари могат да редуцират високите разходи за циркулацията на традиционните такива, да осигурят по-голяма прозрачност на сделките, да редуцират прането на пари и укриването на данъци, както и други криминални действия”, се казва в съобщението на финансовата институция.

Криптираните валути се превърнаха в обект на интерес след излизането на Bitcoin през последните години. Тя се появи през 2009 г., като 7 години по-късно нейният създател все още е анонимен.

Дигиталната валута позволява трансакциите за бъдат извършвани без посредничеството на банкови институции. Процесът е изцяло електронен, като не е необходимо двете страни да разкриват самоличността си. Въпреки това информацията за транскакцията се записва дигитално.

Създаването на собствена електронна валута ще позволи на Китай по-лесно да следи огромните капиталови потоци, които изтичат от страната. Изчисленията за 2015 г. оказват, че 676 милиарда долара са изнесени от страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *