Кои намират бързо работа в ЕС

Българските медицински сестри, физиотерапевти, фармацевти, брокери и планински водачи вече ще могат да си намерят по-лесно работа в ЕС. Това ще бъде възможно чрез чрез автоматичното доказване на квалификацията си с европейска професионална карта, която вече ще се издава и в България. Това става ясно от Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на Наредба за условията и реда за издаване на Европейска професионална карта в България, който е качен за обществено обсъждане.

Идеята е новият документ да облекчава процедурата по признаване на квалификация на професионалистите в тези пет професии, което им отваря врати за по-бърза реализация на трудовия пазар в друга европейска държава.

Същото важи и за чужденци от други страни членки в ЕС, ако искат да си намерят работа у нас.

Още през януари Европейската комисия даде старт на новата процедура за признаване на квалификациите за тези пет професии. У нас обаче чак сега се появи проектът на Наредбата, която урежда издаването на документа.

Въпросната карта обаче няма да е на хартиен носител, нито ще бъде подобна на дебитната, обясниха за „Монитор“ от Министерството на образованието и науката пише в.Монитор. Всъщност тя представлява електронен сертификат, който се издава чрез попълване на специален онлайн формуляр.

За издаването на европейска професионална карта за квалификация, придобита у нас се заплаща между 60 и 90 лв.

Ако пък професионалната квалификация по регулирана професия в придобита в друга държава членка, таксата е 260 лв.

Притежателят на европейска професионална карта има право по всяко време и без заплащане на такси да иска поправка на неточни или непълни данни в неговото досие в Информационната система за вътрешния пазар или заличаване или блокиране на досието, пише още в проекта на наредбата.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *