Кои са най-големите производители на петрол

Саудитска Арабия, която е смятана за лидер на картела на страните производителки на петрол е загубила първата си позиция като производител на черното злато, съобщава германският икономически вестник Handelsblatt.

Немското издание публикува класация на топ 10 на страните производителки на петрол в света за декември 2016 година.

Следва класирането.

На 10-то място е Норвегия, която е единствената страна представителка от Европа. Норвегия произвежда по 1,66 милиона барела петрол дневно. Продукцията на страната се увеличава. Ако трябва обаче да правим сравнение продукцията на петрол на Норвегия е била в своя пик през 2000 година, оттогава насам тя е намаляла наполовина.

На 9-то място се класира Мексико. През декември 2016 година страната е произвеждала 2,04 милиона барела на ден. Въпреки, че Мексико е попада в челната десятка на страните производителки на петрол, подобно на Норвегия и в Мексико драстично е намаляло производството на черно злато. Преди 10 години страната в Централна Америка е произвеждала по 3,5 милиона барела на ден. Монополът на държавната компания Пемекс за производство на петрол е отменен от няколко години.

На 8-ма позиция е Венецуела. В никоя друга страна бюджета не зависи така силно от цената на петрола, както в тази латиноамериканска страна. След двойния спад в цената на черното злато от средата на 2014 година, Венецуела е изправена на ръба на фалита. По данни на Handelsblatt през декември 2016 година в страната са произвеждани по 2,27 милиона барела петрол дневно.

7-мо място заема Кувейт. Емирството в Персийския залив е част от организацията на държавите износителки на петрол – ОПЕК. Данните сочат, че през декември 2016 година Кувейт е изпомпвал от земните недра 2,84 милиона барела. Това прави Есам Ал-Марзоук, който е министър на кувейтския петрол един от най-влиятелните мъже в ОПЕК.

6-то място заема Канада с производство на 3,18 милиона барела петрол дневно.

На 5-то място е Китай. Страната от Далечния Изток е втората по големина икономика в света и трябва да бъде снабдявана ежедневно с големи количества петрол. Китай е произвеждал по 3,88 милиона барела петрол на ден през декември 2016 година, но това количество не само, че е с 10% по-малко отколкото през 2015 година, но и съвсем не може да задоволи ежедневните нужди на китайската икономика от 12 милиона барела петрол на ден.

4-то място заема Ирак. Страната успя да увеличи добива си на нефт през последните десет години. Дневно Ирак е произвеждал по 4,83 милиона барела през декември 2016 година.

3-то място заемат САЩ. Бумът на шистовия нефт в страната е причина за „мощното“ производство на петрол в страната. Произвежданото количество черно злато в страната за декември 2016 година е 8,79 милиона барела на ден.

2-ро място заема Саудитска Арабия. Страната е остава най-големият производител на петрол в ОПЕК. През декември 2016 година Кралството е произвеждало по 10,47 милиона барела на ден. Саудитска Арабия произвежда количества петрол, които са двукратно по-големи в сравнение с 2-рата страна по производство на петрол в ОПЕК – Ирак. Въпреки, че през различните периоди на 2016 година страната да е лидер в световното производство на нефт, то за месец декември тя се класира на 2-ро място.

1-вото място е за Русия. Руснаците детронират саудитците за първи път след март 2016 година в производството на петрол. Русия е произвеждала през декември 2016 година по 10,49 милиона барела петрол на ден. В продължение на години Русия и Саудитска Арабия се състезават за короната на световен производител на петрол.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *