Кой е най-добрият град за живеене в света

Виена е класирана на първо място в списъка на най-добрите градове за живеене в света според годишния индекс на проучвателното звено на списание Economist Intelligence Unit, предаде DPA.

Екскурзия в АВСТРИЯ - Виена, градът на изкуството - хотел във Виена – Екскурзия с автобус – Австрия | Бохемия

През 2018 и 2019 г. австрийската столица заемаше същата позиция в класацията, но през 2021 г. изводът беше, че качеството на живот в европейските градове е спаднало значително заради локдауните и другите противоепидемични ограничения. Затова на първо място беше Оукланд, Нова Зеландия, информира expert.bg.

От началото на тази година повечето от противоепидемичните мерки по света отпаднаха и големите градове в Нова Зеландия, Австралия и Китай отново изпаднаха по-надолу в класацията.

Според доклада на Economist Intelligence Unit сега доминират градовете в Европа и Канада, където голяма част от населението е ваксинирано. След Виена в подреждането се нареждат Копенхаген, Цюрих, Калгари, Ванкувър и Женева. Топ 10 се допълва и от Франкфурт, Торонто, Амстердам, Осака и Мелбърн.

Сред основополагащите оценката фактори са стабилността и сигурността, което обяснява защо Москва и Санкт Петербург заемат съответно едва 15-о и 13-о място. Тази година Киев не е оценяван заради войната в Украйна.

А в дъното на класацията застава Дамаск, следван от Лагос, Триполи, Алжир и Карачи.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *