Съмнения за корупция провали програмата „гражданство срещу инвестиции“ в Кипър

Кипър обяви днес, че спира програмата „гражданство срещу инвестиции“ след съобщения за злоупотреби със системата, която предоставя на богати инвеститори кипърски паспорт и право за безвизово пътуване в страните от ЕС, предадоха световните агенции и кипърски медии.Спирането на програмата в сегашния й вид ще влезе в сила от 1 ноември, съобщи правителственият говорител Кириакос Кушос пред журналисти след извънредно заседание на правителството, съобщи Ройтерс.
Повод за решението стана репортаж на телевизия Ал Джазира, който показва как кипърски представители, сред които и председателят на парламента Димитрис Силурис, се ангажират да окажат съдействие на мними представители на осъден за корупция и пране на пари китайски инвеститор. Съгласно закона, криминално досие следва да изключи потенциалния инвеститор от участие в програмата, напомня Ройтерс. Срещу инвестиция от най-малко два милиона евро кипърската програма предоставя право на паспорт, с който притежателят му може да пътува безпроблемно в страните от ЕС. Схемата, която бе критикувана като непрозрачна и криеща рискове за пране на пари, е популярна сред руснаци и украинци, а напоследък и сред китайци и камбоджанци.
През октомври 2019 г. Ройтерс съобщи, че камбоджански граждани, близки до дългогодишния лидер Хун Сен, и членовете на техните семейства са получили кипърски паспорти. Това съобщение накара властите да преразгледат програмата. Според друга информация на Ал Джазира от август тази година, най-малко 60 лица, които са кандидатствали за гражданство между 2017 г. и 2019 г., представляват риск и вероятно не отговарят на критериите за включване в програмата, след като бяха въведени по-строги правила в прилагането й.
Говорителят на Европейската комисия Кристиан Вигланд заяви, че Комисията обмисля започването на наказателна процедура срещу Кипър, съобщи Асошиейтед прес. „Ние гледахме с невярващи очи как високопоставени представители търгуват с европейско гражданство срещу финансови облаги“, каза Вигланд пред репортери в Брюксел и допълни: „Председателят на Европейската комисия (Урсула) фон дер Лайен беше ясна, когато каза, че европейските ценности не са за продан“. Говорителят припомни, че Комисията често е изразявала безпокойство от подобни схеми за гражданство срещу инвестиции.
Председателят на кипърския парламент Димитрис Силурис обяви днес, че ще престане да изпълнява функциите на длъжността си, докато трае разследването. Той определи картината, създадена от репортажа, като „режисирана и откъслечна“. Лицата, заснети в документалния филм, твърдят, че са били измамени и са докладвали на властите за случая преди месеци.
По-рано кипърски представители са обвинявали Ал Джазира в кампания за очерняне срещу кипърските власти.
Според Асошиейтед прес в рамките на програмата са били дадени около 4 хиляди кипърски паспорта, което е донесло инвестиции за над 7 млрд. евро.

Какво показаха кадрите от Ал Джазира? Телевизията, в която отиде да работи след CNN българката Ралица Василева

Ралица Василева отива в "Ал Джазира"Във видеорепортажа на Ал Джазира, посветен на кипърските „златни“ паспорти, се вижда как високопоставени кипърски представители изразяват готовност да дадат кипърско гражданство на инвеститор с криминално минало от Китай, съобщава в електронното си издание кипърският вестник „Филелефтерос“.
В репортажа се вижда председателят на парламента Димитрис Силурис, депутатът от лявата партия АКЕЛ Христакис Джованис и още двама служители на групата „Джовани“, както и известният адвокат Андреас Питадзис, да разговарят с двама „представители на инвеститори“, които всъщност са журналисти, които заснемат разговора със скрити камери.
Журналистите се представят за пълномощници на измислен клиент от Китай, който е избягал, след като е бил осъден там на 7 години затвор за корупция и пране на пари. В записа Силурис произнася фразите „това не го казвайте на никого“ и „трябва да защитя и името си“. Сцената се разиграва в дома на Джованис, където Силурис е поканен на обяд за „запознанство“ с „посредниците“ на инвеститора.
В репортажа се чува още как „посредниците“ получават уверения от събеседниците си, от председателя на парламента и от адвоката, че присъдата на „инвеститора“ няма да бъде пречка да получи кипърски паспорт, стига да инвестира достатъчно пари. „Разбира се, че можем да сменим името му. Тук е Кипър“, казва в определен момент адвокатът Андреас Питадзис.
Адвокатът освен това споменава, че Силурис е бил на заплата в групата „Джовани“ и по времето, когато е бил депутат, чак до момента на избирането си за председател на парламента.
Макар че в началото Силурис заявява, че трябва да бъдат направени съответните проверки дали инвеститорът не е издирван от Европол, по-нататък в разговора казва, че ако получаването на кипърско гражданство се окаже невъзможно, може да използва познанствата си с председателите на парламенти на други европейски страни, за да помогне. „Мога да направя нещо за друга страна, познавам всички председатели на парламенти, не говоря за Швеция или Дания, но познавам на Малта, на Латвия, на Словения. Но трябва да съм ясен – трябва да прати парите тук“, казва Силурис.
В един момент Джованис поканва Силурис и представителя на „инвеститора“ в друга стая, където в хода на разговора достигат до извода, че единственият проблем е хонконгският паспорт на кандидата за гражданство, докато е нужен китайски.
После с чаша вино в ръка Силурис заявява: „Нека дойде в Кипър, ще го настаним за два дни, ще се срещна с него и ще му окажа каквато помощ му е нужна, а междувременно ще проверим нужните информации (….) ако има проблем, няма да спрем, няма да го изоставим (….) Можете да му кажете, че ще има, без да се споменава името ми или друго име, пълна подкрепа от Кипър. На всякакво равнище – политическо, икономическо, обществено, всичко е уредено“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *