Краят на света и краят на отговорността

Краят на света е отминал още преди да е дошъл. Или не съвсем, ако използвам популярната напоследък шега, че трябва да изчакаме и 3 януари, когато е Краят на света по стар стил.
Светът полага огромни усилия, за да преживее 21 декември като истинско спасение. С помощта на медиите не остана човек, който да не е разбрал какво уж ни чака. На различни точки по Земята групи хора правят налудничави неща, за да отложат… Края на света. И всичко това стига за секунди до всеки жител на планетата благодарение на новите технологии. Пълна лудница.
В Куба стотина души палят огньове върху пясъка, организирани от мъж, който се представя за „свещеника на маите“. Казва нещо и думите му обикалят света. Във френското село Бугараш се стичат стотици мъже и жени, защото точно там Краят на света щял да ги подмине. Така вярват. Турското селце Шириндже също било сред избраните места и също привлича хора от цял свят. Радост за туризма.
България не може да остане по-назад от световните тенденции. В един момент някой се сети да добави към списъка на богоизбраните села и Леново, близо до Асеновград. Там няма туризъм, няма и много хора, но имало кравеферма. Ако трябва да бъда циничен, няма дори далавера за местните от това да се прочуят. Но и никой не ги пита.
Мултиплицирането на глупостта е най-опасното нещо, което медиите могат да направят. И те направиха така, че страхът на малцина се превърна в глобален страх. Разбира се, че след като има такива настроения, медиите не могат да се правят, че няма нищо и трябва да ги отразят. Съгласен съм с това. Но как ви се струват разговори в ТВ студиа на тема „За и Против Края на света“?!
Стигна се дотам да научим, че маите са се обадили и са казали, че това с Края на света не било точно така, нещо не сме ги доразбрали. Един приятел предположи как е станало това: „Звъни се. – Ало, слушам – Здравейте, обаждат се маите…“ Не знаем на кого са се обадили, но новината е по целия свят. А да опровергаваш нещо налудничаво е също толкова налудничаво. Представете си учителката да каже на учениците „Деца, на 18 декември, вторник, по време на голямото междучасие, малко след 10 сутринта, няма да правим тест по математика. Бъдете спокойни“.
Страхът приема различни форми. Знам за хора, минаващи за образовани и с добри професии, които се запасяват заради Края на света. Един купува храна, друг – свещи и спирт за горене. Решил е, че Краят на света ще се изразява в спиране на тока. По телевизията гледах и за американец, който се запасява с алкохол. Той пък решил, че след 21 декември, пиенето ще стане дефицитна стока и ще повиши цената си в пъти. Така той щял да забогатее.
Поговорете си с малки деца. Краят на света е тяхната тема и в детски градини, и в училища. И докато по-голямата част от възрастните можем да направим разграничение между безобидната лудост и сериозните новини, децата не могат. Милиони хора живеят в допълнителен стрес. На опитите за разумно обяснение те отговарят с „Казаха го по телевизора“ или „Писаха във вестника“. Голяма част от световните и българските медии направиха каквото можаха, за да забравят думата „отговорност“.

Иван Бедров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *