Кредиторите може да дадат шанс на Гърция

„На преговорите беше постигнат задоволителен напредък. Ръководителите на мисията на ЕС, ЕЦБ и МВФ ще се върнат в Атина в началото на следващата седмица. Преговорите ще продължат през уикенда във Вашингтон, където министър Венизелос ще участва в годишната сесия на МВФ“, се казва в съобщението на министерството, цитирано от Ройтерс и БТА.
Групите от технически експерти на мисията ще продължат обработката на данните не само по закриването на бюджета на Гърция за 2011 г. и подготовката за бюджета за 2012 г., но и за 2013-2014 г., както е предвидено в средносрочната програма за финансова стабилизация до 2015 г., предаде ИТАР-ТАСС.От одобрението на мисията на ЕС, ЕЦБ и МВФ зависи предоставянето на Гърция на шестия транш от 8 млрд. долара от одобрената през 2010 г. първа кредитна програма на международните кредитори на обща стойност 110 млрд. евро. Без тези средства Атина, която разполага с налични средства само до средата на октомври, е застрашена от неплатежоспособност по дълговете. Мисията на тройката кредитори бе прекъсната временно преди около две седмици, след като бе установено, че Гърция изостава с изпълнението на задълженията за икономии, поети срещу международната спасителната помощ, която получи миналата година, припомня ДПА.Страната няма да успее да постигна целта си за бюджетен дефицит от 7.6% тази година, въпросът е какви мерки ще обещае за следващите години.
Новината до голяма степен бе очаквана, а борсите, които сега са фокусирани към срещата на Фед, реагираха смесено. В САЩ Дау Джоунс затвори с ръст от 0.7%,докато  S&P 500 спадна с 0.17%.
Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви в интервю за Блумбърг, че идеята за еврооблигации не бива да се изключва въпреки съпротивата на Германия.Трябва да развием средства за интеграция, които правят това възможно, дори ако опозицията на Германия означава, че не можем да го направим веднага, заяви той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *