Кризата удари всеки пети малък търговец

Наемите на магазини поевтиняха с 40 на сто

Въпреки края на карантината и отпускането на мерките през лятото, коронакризата удари всеки пети малък търговец, оборотите на дребно продължават да регистрират значителен спад спрямо лятото на 2019 г. Само към края на първото полугодие оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, намалява с 18.1% спрямо същия период през 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). През юли показателят е надолу със 17.5%, а през август – с 12.2 на сто.

От статистиката става ясно, че спадът се забавя, но все пак остава двуцифрен. Тенденциозно

най-голямо понижаване бележи търговията с текстил

облекло, обувки и кожени изделия, която намалява с между 22-27%. На второ място като спад е търговията с компютърна и комуникационна техника, където свиването е между 9-21%. Оборотът в търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки намалява с между 7-22%. През разглеждания период ръст има при онлайн търговията на дребно, който през август достига 43.1 на сто. За сравнение, през юли увеличението е в размер от 22.2%. Любопитно е да се отбележи, че на месечна база НСИ отчита увеличение в показателя, който за периода юни-юли варира между 0.1-0.9%. През осмия месец пък този растеж е в размер на 2.6 на сто.

Спадът доведе до масови фалити и затворени обекти. За да стимулират търговците, хазяите смъкнаха наемите на търговски обекти с между 30-40%, коментираха за „Монитор“ от Българската ритейл асоциация (БРА). Данните сочат, че спад има и при таксите за управление. От БРА посочват, че търговията със стоки, които не са от първа необходимост – дрехи, обувки и играчки, е пострадала най-сериозно по време на пандемията. Според тях

потребителите са станали изключително пасивни

по отношение на пазаруването си, като изключение правят покупките за пазарската кошница. Именно заради това много от малките компании фалираха, но средните успяха да се задържат на повърхността в зависимост от заделените буферни средства за непредвидени разходи. С пандемията се справиха и някои от големите вериги, които предварително бяха инвестирали в дигитализацията си – те имат е-платформи за пазаруване. Според председателя на Националното сдружение на недвижимите имоти (НСНИ) Добромир Ганев потреблението у нас се възстановява най-бавно спрямо останалите страни в Европейския съюз. Според него смъкване в цените на имотите няма – наемодателите предпочитат помещенията им да останат празни, вместо да намалят цената на наема. Данни на роден сайт за недвижими имоти сочат, че средната цена на магазините над 50 кв.м, които се отдават под наем в столицата, е 2402 евро, или близо 4700 лв. За квадратен метър от обектите трябва да броим средно по 14.56 евро (28 лв.). „Ако има нови ограничителни мерки, ще има много проблеми на този пазар – търговските и офисните площи са най-засегнати не само в България, но и в световен мащаб“, категоричен бе Ганев.

Точен разчет колко от наемодателите са свалили цените няма, тъй като не всички наеми у нас се регистрират в Агенцията по вписванията. В списъка попадат само тези, които са със срок над 5 години. Договорките за цените започват още в началото на пандемията, като първоначално те са били със срок до края на извънредното положение. Впоследствие се постига съгласие за намаляване на наемите до края на годината.

Масов фалит затвори търговските обекти на „Дондуков“ и „Граф Игнатиев“

Масов фалит затвори малките магазини и ателиета в центъра на София. На столичния бул. „Дондуков“ има общо 128 търговски обекта – банкови офиси, магазини за дрехи, обувки и козметика, а също и редица заведения и ресторанти. В отсечката между Министерския съвет и бул. „Васил Левски“ обаче 23 обекта вече не работят. На вратите на 18% от магазините в търговския район остават само надписите дава се под наем. Жертва на пандемията са станали няколко бутика за дрехи, салон за красота, заведение за бързо хранене и книжарница.

Същата картина може да се види и по протежението на ул. „Граф Игнатиев“ от метростанция „Васил Левски“ до площад Славейков, показа проверка на „Монитор“. От около 140 магазина 11 са със затворени врати и облепени прозорци. На стъклата може да се видят големи надписи „Отдава се под наем“. Сред затворилите са фризьорски салон, студио за татуировки, антикварен магазин, галерия за рисуване и магазин за обувки. В някои помещения вече се наместват новите наемополучатели.

Източник: https://www.monitor.bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *