Куриерите ще проверяват всяка пратка за акциз

При изпращане и получаване на пощенски пратки куриерските фирми вече ще проверяват задължително дали в тях има акцизни стоки. Ако такива се установят, а за тях не е платен дължимият акциз, пратките ще бъдат спирани, а нарушителите – наказвани с глоби от минимум 1000 лв.

Резултат с изображение за куриери

Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, публикувани за обществено обсъждане от финансовото министерство наред с изменения и в други данъчни закони.

Въведената от година практика изпращачите да декларират писмено пред куриерските служби, че акцизните стоки, които изпращат, са с платен акциз и имат бандерол, ако такъв е задължителен, не е постигнала очаквания ефект, признават от финансовото министерство. Декларацията бе въведена, за да освободи от отговорност куриерските фирми и тя да се поема единствено от изпращачите на стоки без платен акциз. Масово подателите обаче намирали начин да заобиколят декларирането на тези обстоятелства. Затова сега се предлага декларацията да отпадне, а куриерите да преглеждат всяка пратка, като тя ще бъде отваряна лично от подателя или получателя й, информира в.Сега.

Това е поредна мярка да се пресече нелегалната търговия с тютюневи изделия и особено на тютюн за пушене. В последните години широко се разпространи практиката стоката да се предлага в сайтове в интернет, а клиентите да поръчват по телефона, като доставката се извършва от куриерски фирми. На няколко пъти със законови промени бяха въведени ограничения за изпращане чрез пощенската мрежа на акцизни стоки. Сега се предлага пощенският оператор да може да изисква от подателите документи за произхода на изпращаните стоки. Освен това за предотвратяване и разкриване на нарушения Агенция „Митници“ ще обменя информация с куриерските служби за рискови податели, получатели и пратки. Дава се правомощия на пощенските оператори след разпореждане от митническите органи да отварят рискова пощенска пратка и без съгласието на подателя.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *