Литовците: световен шампион по пиене на алкохол

Литовците, този малък, но не толкова героичен народ, се оказаха асолютни шампиони на планетата по брой на изпитите чашки с високоградусови напитки. Оказа се, че те консумират най-много алкохол в света – еквивалента на 18,2 литра чист спирт на човек от населението годишно. По този начин те изпреварват категорично другите известни народности, известни също със своята слабост към чашката. Те категорично водят на беларусите (17,5), молдовците (16,8) и руснаците (15,1), сочат обобщени данни на Световната здравна организация (СЗО) за 2014 г., цитирани от Франс прес.

За сравнение французите изпиват по 11,7 литра, германците – 11,4 литра, а британците – 12,3 л.

В България средната консумация за периода 2008 – 2010 г. е била 11,4 л., с 0,2 л по-малко от предишния изследван период (2003 – 2005 г.). Мъжете у нас консумират много повече алкохол от жените – средно 17,9 л алкохол на година, а жените – 5,3.

Консумацията на алкохол у нас сериозно е намалява между 1990 и 2000 г., след което почти възвръща нивата си. Според статистиката след 2000 г. рязко спада консумацията на вино, но се увеличава тази на дестилати и бира.

Сред изтъкваните причини за алкохолизма са лошото психическо здраве и проблемите в междуличностните отношения. Според СЗО през 2014 г. 16,7% от мъжете в Литва са злоупотребявали с алкохол или са били зависими. Най-предпочитана е бирата, следвана от водката. Според психолога Висвалдас Легкаускас от университета „Витаутас Велики” в град Каунас основен виновник за редовното прибягване на литовците до чашката е „литовският песимизъм”. „Ние не живеем зле, но имаме тази черта в характера си и се опитваме да удавим проблемите си в алкохол или се самоубиваме”, казва той. За 15 години населението на Литва е намаляло с 600 хил. души до 2,9 млн. жители, основно заради масовата емиграция в чужбина в търсенето на по-добро заплащане.

Изправени пред ширещия се алкохолизъм, наскоро властите взеха мерки за ограничаването му. На 1 юни парламентът прие с голямо мнозинство нови разпоредби: повишаване на законово регламентираната минимална възраст за консумация на алкохол от 18 на 20 години, забрана за продажба на алкохол между 20 и 10 ч. и пълна забрана на рекламите на алкохол от 1 януари 2018 г.

Парламентът одобри също повишаване на акциза върху алкохола.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *