Логистични и бизнес паркове ще изникнат на мястото на ”Кремиковци”

Очакваме в най-кратък срок да излезе съдебното постановление за сделката, допълват от дружеството. От „Елтрейд“ уверяват обществеността, че „Кремиковци” вече няма да създава екологични проблеми на столичани, „тъй като вече спрените от работа замърсяващи и вредни производства няма да бъдат пуснати в експлоатация“.
От фирмата припомнят, че тази сделка не е приватизационна и по тази причина „Елтрейд къмпани” ЕООД не е правоприемник на дейността и задълженията на обявения в несъстоятелност завод „Кремиковци“.
„Купуваме единствено обособена част от активите под формата на земя, сграден фонд, машини и съоръжения, предложени на публичен търг от синдика. Документацията по описанието на активите възлиза на 1300 страници, но с цел постигане по-голяма прозрачност ви уведомяваме, че по-значимите закупени от нас активи са 7655 дка земя, предзаводска и производствена площадки, ведно с всички находящи се на тях сгради с приблизително 1130000кв.м РЗП, както и съоръжения свързани с инфраструктурата като жп линии и транспорт, електропреносна мрежа и др.“
От „Елтрейд“ приветстват решението на държавата в лицето на синдика да изплати дължимите задължения към работниците на обявения в несъстоятелност комбинат в размер на 56 млн.лв.
Финансирането на сделката е станало възможно благодарение на осигурения кредит в размер на 59 млн. евро от Първа инвестиционна банка и чрез дофинансиране от предварително сключени договори с компании – бъдещи партньори, се казва в съобщението.
Намеренията на инвеститора
От компанията разкриват и намеренията си за придобитите активи. Като начало ще се „почистват площадките от остарелите и застояли с години вече неработещи производства като голяма част от тях ще бъдат рециклирани и преработени“.
Може да бъде възстановена дейността на електродъговите пещи, които са част от стоманодобивното производство, както и на производството непрекъснато разливане на стомана, производството горещо и студено валцуване, агрегати за производство на продукти с „добавена” стойност – агрегати за горещо поцинковане, пластмасово покритие и електролитно покаляване, обясняват от „Елтрейд къмпани“.
Възстановяването на тази дейност ще стане възможно след обстойна експертна екологична оценка от страна на Министерство на околната среда и водите.
От фирмата смятат, че е възможно да поканят на работа добри и утвърдени специалисти от затворения комбинат „Кремиковци”, „като така ще осигурим близо 1000 нови работни места“.
В изготвянето на предварителния бизнес план сме заложили партньорство със специализирани компании за изпълняване и постигане висока рентабилност на проекта, разкриват от компанията. Оттам са убедени, че обединяването на усилията на повече специалисти от различни сфери ще даде възможност за постигане на икономически, социален и екологичен ефект“.
„Чрез саниране и рециклиране на закритите и изоставени през годините производствени площадки и територии ще се отвори пространство за развитието на бъдещи полезни бизнес проекти като изграждане на логистични центрове, бизнес паркове, паркове за производство на екологична енергия и др.“, заключава съобщението на „Елтрейд къмпани“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *