Майки с 3 деца се пенсионират по-рано

Майките с три деца може да се пенсионират по-рано според последните промени в румънското законодателство, съобщава днес местният в. „Гъндул“, цитиран от БТА.Изданието се позовава на интервю за телевизия Антена 3 на министъра на труда Олгуца Василеску. Тя заяви, че в новия закон за пенсиите има разпоредби, които предвиждат възможност майки на три или повече деца да се пенсионират с шест години по-рано от определената възраст за пенсиониране.
Един принцип, който имаме в управленската програма, е жените, които имат повече от три деца, да имат намалена с шест години възраст за пенсиониране, посочи министърът на труда, като призна, че много жени са я питали дали тази разпоредба ще се прилага дългосрочно и са изразили желание да имат трето дете, за да може да се възползват от ранното пенсиониране.
Министърът уточни, че са изготвени няколко варианта на закона за пенсионирането и предстои управляващата коалиция да избере окончателния вариант. След това проектозаконът ще бъде внесен в парламента, вероятно през октомври, и ако бъде одобрен от президента Клаус Йоханис, може да влезе в сила през декември, отбеляза Василеску.
Тя каза също, че стойността на пенсионния пункт, въз основа на който се изчисляват пенсиите, трябва да нарасне до 1775 леи (еврото се разменя за 4,58 леи) през 2020 г. В момента стойността на пенсионния пункт е 1000 леи, като последното му увеличение беше от 1 юли тази година.
Василеску подчерта, че „трябва да се увеличат пенсиите, защото са много малки и пенсионерите са на ръба на оцеляването“, пише в. „Евениментул зилей“. Вестник „Адевърул“ съобщава, че правителството готви удар срещу частните пенсионни фондове.
Министерството на финансите планира да намали наполовина вноските към задължителните частни пенсионни фондове. В момента държавата внася 5,1 процента в т.нар. Втори стълб, но възнамерява от следващата година да намали вноската на 2,5 процента, пише всекидневникът.
Изданието напомня, че през 2008 г., когато е стартирана системата за задължителните частни пенсии, графикът е предвиждал увеличение на вноските с 0,5 процентни пункта всяка година – от 2 процента от брутните доходи на служителите през 2008 г. до 6 процента през 2016 г. През последните години обаче заради натиска на растящите бюджетни пенсии правителството отложи предвиденото увеличение на вноските.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *