Макдоналдс продава 80% от бизнеса си в Китай

Макдоналдс – известната американска верига за бързо хранене,  продава 80 процента от своя контролен дял от бизнеса си в Китай за общата сума от 2,1 млрд. долара.

Купувачът е консорциум от няколко компании, включващ в себе си Citic Limited, Citic Capital Holdings, Carlyle Group и „Макдоналдс“. Те ще имат контрол върху веригата за срок от 20 години.

Citic и Citic Capital ще имат 52% от компанията, Carlyle ще притежава 28%, а „Макдоналдс“ си запазва 20%.

Веригата за бързо хранене обяви плановете си да продаде своите близо 2000 ресторанта в Китай през миналата година. Решението дойде след спад в печалбите заради напрежението в Южнокитайско море, което се отрази зле на всички американски компании в страната. Отгоре на всичко през 2014 г. пък компанията беше засегната при скандал с един от местните доставчици на месо.

Новите собственици ще се фокусират върху разработването на веригата в по-малките китайски градове. В същото време планира да открие 1500 нови ресторанта в Хонконг през следващите пет години.

През миналата пролет гигантът сред заведенията за бързо хранене в света  попадна в центъра на голям скандал в Бразилия. Федерален прокурор в страната на кафето тогава започна гражданско разследване срещу „Макдоналдс”, франчайза „Аркос Дорадос Холдингс” и други франчайзингови групи за предполагаеми нарушения на закона за франчайзинг, антимонополните разпоредби и избягване на данъци, предаде „Ройтерс”. Корпорацията „Макдоналдс” е отнесла тогава случая до „Аркос Дорадос”, която заяви, че не е уведомена официално за действието на бразилския прокурор Маркос Жозе Гомес Кореа.

„Компанията дава всякаква гаранция, че спазва всички закони на всички пазари, на които има бизнес“, отбеляза в изявление „Аркос Дорадос”, чиято централа е в Аржентина. В отговор от офиса на прокурор Кореа обясниха, че разследването току-що е започнало и не предоставиха подробности.

Една от най-големите синдикални организации в Бразилия (UGT) и други сдружения оказват натиск върху прокурорите да разследват „Макдоналдс” по редица въпроси, сред които избягване на данъци, нелоялна конкуренция и нарушения на трудовото законодателство.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *