Малките предприятия без мотивация за кредити

Чрез частните търговски трезори у нас държавната Българска банка за развитие ще кредитира малките и средни предприятия, земеделски производители и пенсионни фондове с 0,5 млрд. лева. Вече са раздадени заеми за 43 млн. лева. Освен по-ниската лихва и гратисен период предприемачите обаче не виждат други големи предимства и мотивация да кандидатстват за такива кредити.

С осигурените от банката за развитие 0,5 млрд. лева частните български трезори кредитират проекти с 8% лихва. Срокът на заемите е до десет години с три години гратисен период. Заемите са по-евтини от стандартното кредитиране.

„Трябва да се знае, че 500 млн. не е голям ресурс и не може да се очаква, че с него ще стимулираме бурно икономиката. Но все пак, извън привлечения досега ресурс, тези пари във всички случай ще имат някакво позитивно отражение за бизнеса“, отбеляза Виолина Маринова.
Мартин Павлов е управител на фирма за производство на слънчеви системи и алтернативни енергийни източници. Наел над 200 работници. Дейността на предприятието е с екологична насоченост, а това налага непрестанно търсене на нови и модерни технологии. За да разшири производството си, Павлов не желае да рискува с кредити заради лихвите.
„Българските предприятия не са достатъчно добре технологично оборудвани. Откъм страна на кредит в този период, не. Целият свят навлиза в една световна криза, която неминуемо ще окаже влияние върху всички фирми“, смята Павлов.
За да реализира идеите си, засега бизнесменът е склонен да разчита единствено на финансиране по оперативни програми и вече е кандидатствал с проект на стойност над 2 милиона лева по една от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *