МВФ: България и Румъния са застрашени от финансовата криза

България, Естония, Румъния и Турция са застрашени от финансовата криза, защото имат дефицит по текущата сметка над 5% от брутния им вътрешен продукт (БВП).
В интервю за в. „Ню Йорк таймс“ изпълнителният директор на еждународния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан казва, че има над 20 държави с такива дефицити и това ги поставя в категорията на застрашените.
Строс-Кан не назовава имена, но според икономисти сред най-застрашените в Европа са България, Естония, Румъния и Турция, в Африка най-застрашени са Южна Африка и Нигерия, а в Латинска Америка – Венецуела и Еквадор, коментира вестникът.
Две от най-застрашените държави се намират на източната граница на Европа. България и Румъния са натрупали огромни дефицити по текущата сметка и техните икономики са прегрети, отбелязва „Ню Йорк таймс“.
„Тези държави се разраснаха твърде бързо или взимаха твърде много кредити“, изтъква Петер Акош Бод, бивш президент на унгарската централна банка. „Ако притокът на капитал към тях спре изведнъж, те биха изпаднали в големи затруднения“.
Списъкът не включва четирите най-големи нововъзникващи пазарни икономики – Китай, Русия, Бразилия и Индия – които имат „здравословни“ търговски излишъци или стотици милиарди резерви от чуждестранна валута, въпреки че Русия е уязвима към спада на цените на петрола“, казва Строс-Кан.
Според икономистите Западна Европа едва ли ще бъде засегната сериозно, въпреки че там има банки, притежаващи активи, които са свързани с ипотечни кредити.
В резултат на това високопоставени представители от ЕС не обърнаха внимание на призива на министерството на финансите на САЩ да предприемат усилия за насърчаване на финансовата система.
След като Европа и Азия подценяват нуждата от спасителни планове за техните банки в стила на САЩ, кризата би могла да застраши различна група държави: в Източна Европа, Латинска Америка и Африка, които зависят от чуждестранен капитал и имат търговски дефицити подобно на САЩ, посочва Строс-Кан.
Шефът на МВФ призовава за многостранни консултации – включващи САЩ, Европа, Китай и други финансови сили – за разработването на координирани мерки за преодоляване на кризата.
„Изправени сме пред системна криза, която се нуждае от системен отговор“, посочва изпълнителният директор на МВФ.
По БТА /netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *