МВФ: Икономическата активност може да не се възстанови до края на 2021 г.

Световната икономическа активност, която беше засегната от пандемията на новия коронавирус, може да не се възстанови напълно до края на 2021 г., твърди Гита Гупинат, главен икономист в Международния валутен фонд, цитирана от CNBC.

80 държави искат помощ от МВФ за над 20 млрд. долара

Тази седмица фондът понижи своята икономическа прогноза. Сега той очаква световната икономика да се свие с 3% през тази година, а през следващата да запише 5,8% ръст – нещо, което Гупинат описва като „частично възстановяване“, информира investor.bg.

„Имаме прогнозирано възстановяване за 2021 г. с 5,8% растеж, но това е частично възстановяване“, коментира тя пред медията. „Така че дори до края на 2021 г. очакваме нивото на икономическата активност да бъде под това, което прогнозирахме преди вируса“.

Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като директор на МВФ ...

Бързото разпространение на коронавируса, който зарази над 2 млн. души в глобален мащаб, накара властите да затворят училища и бизнеси, което прекъсна голяма част от икономическата активност в света.

Правителствата и централните банки се насочиха към мерки в помощ на бизнеса и домакинствата, така че да могат да оцелеят по време на кризата. Според Гупинат този отговор е бил „бърз“ и „агресивен“.

МВФ отпуска нов транш от заема за Египет в размер на около 2 млрд ...

„Ако сравните това с глобалната финансова криза… отговорът беше много по-бърз, а мащабът му беше много по-голям“, коментира тя, допълвайки, че икономиките по света са обявили фискални стимули за общо 8 трлн. долара.

Но Гупинат също така твърди, че размерът на стимулите не е „поравно разпределен“ между икономиките, а около 7 трлн. долара идват от страните от Г-20.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *