МВФ отпуска $50 млрд. на Аржентина

МВФ одобри пакет помощи на стойност 50 млрд. долара, предназначен за изпадналата в дълбока икономическа криза Аржентина, предаде АФП.МВФ отпуска $50 млрд. на Аржентина.

Резултат с изображение за аржентина

Изпълнителният съвет на Фонда официално одобри постигнатото по-рано този месец споразумение с правителството на латиноамериканската държава.

Отпускането на средствата има за цел да помогне на Аржентина да се пребори с галопиращата инфлация, обезценяването на местната валута и бюджетния дефицит. Аржентина възнамерява да използва първия транш от помощта на стойност 15 млрд. долара, за да подпомогне бюджета, а останалите 35 млрд. долара ще бъдат използвани само в случай, че възникне непредвидена ситуация, съобщават от МВФ. „Одобрението е ясно доказателство за доверието на международната общественост в плана за решителни реформи на аржентинското правителство, подкрепен от Фонда“, заяви пред репортери Кристин Лагард, която е начело на МВФ от 2011 г.

В отговор на решението на президента на Аржентина Маурисио Макри да се обърне за подкрепа към МВФ, гражданското общество в страната организира многолюдни протести, а профсъюзите заплашиха със стачни действия, информира economynews.bg.

Латиноамериканската страна има горчив опит от „помощта“ на МВФ от преди 17 години, за която много аржентинци смятат, че допълнително е утежнила тогавашната икономическа криза.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *