Менда Стоянова: Няма „национализация“ в пенсионната система

„Думата „национализация” е спекулация. Ние даваме възможност на всеки един осигурен в достатъчно дълъг срок да прецени къде и по какъв начин да се осигурява”, каза в ефира на Нова телевизия председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Според нея готвените промени в пенсионната система не са промяна на модела.

Промяната в пенсионния модел ще засегне всички родени след 1959 година, които в момента внасят 12,8% от своя осигурителен доход към НОИ и 5% към частен осигурителен фонд, който те са избрали.

„В случаите, в които не са избрали – а това са около 50% от всички, те служебно се разпределят към някой от частните пенсионни фондове. Ако хората не направят нищо, те пак ще бъдат осигурени на две места. Това трябва да се случи от 1 януари, 2015 година до последния ден, в който ще се пенсионират. Възможно е дори година, дори ден преди пенсия да си прехвърлиш личната партида в НОИ, ако виждаш, че иначе по модела с две пенсии ще вземаш по-малка пенсия“, поясни председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Предвижда се пенсията в държавното осигуряване се изчислява по формула, но ако имате партида и в частен фонд, тя ще бъде намалена с около 28%, за да бъде компенсирано от втория стълб.

„Допълващата пенсия би могла да бъде по-малка от това, което ще получите в НОИ, ако има период в който не се осигурявате, например по майчинство или безработица. Докато в държавното осигуряване това се признава за стаж и не се изважда като време при определяне на пенсията”, каза още Стоянова.

По думите ѝ експеримент с пенсионната система, като сега действащия в България, е бил въведен от МВФ в четири страни. Полша и Унгария вече са се отказали от него. „В Чехия ще го отменят, остана само България“, заяви председателят на Бюджетната комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *