Минималните доходи за осигуряване скачат с 20%

Някои минимални прагове за осигуряване ще скочат и с над 20% догодина, но средното им повишение е с 12-14 на сто. Това съобщиха вчера икономическите експерти на КНСБ, които участват в работната група по подготовката им.

Минималният доход, върху който работодателите задължително ще внасят осигуровки през 2007 г., ще бъде определен за 70 икономически дейности и 9 длъжности. Вече са подписани браншови споразумения за 49 дейности, в които работят 1,234 млн. българи, каза лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.

За първи път ще бъдат определени най-ниските равнища на доходите за осигуряване на работещите в охранителния бизнес. Праговете там се движат от 170 до 400 лв., в зависимост от квалификационната група. Най-сериозно увеличение – над 20%, на минималните доходи за осигуровки има в строителството, “ВиК”, туризма, здравеопазването, селското стопанство и хранителната промишленост.

За работещите в бюджетната сфера ръстът на задължителния доход, върху който ще се превеждат вноски, ще се определи административно с процент, равен на нарастването на средната заплата за 2007 г. Там, където не са постигнати браншови споразумения, праговете ще растат със средните за страната 12-14%. Очаква се това да засегне около 750 000 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *